У Черкаському СІЗО засуджені голосують за одним загальнодержавним списком, що є порушенням

12:53, 21 лип. 2019
 
У Черкаському СІЗО засуджені голосують за одним загальнодержавним списком, що є порушенням

У Черкаському слідчому ізоляторі засуджені голосують за одним загальнодержавним списком, що є порушенням прав виборців. Про це повідомив регіональний представник уповноваженого у Верховній Раді із прав людини Валерій Єфіменко. Усього у СІЗО на позачергових парламентських виборах проголосувало 375 осіб.

Засуджений Сергій Коваленко перебуває в Сізо за крадіжку. Хлопець каже – визначився за кого голосувати на виборах, вивчаючи програми партій та кандидатів в народні депутати. Розповідає, що очікує від партії, яку обрав.
«Щоб зробив трошки лад в Україні, дороги, і війну нарешті щоб припинили, щоб люди не воювали не потерпали, щоб матері не переживали за свої синів».

За грабіж у СІЗО перебуває Тимофій Маріков. Каже – із кандидатом, за якого проголосує, визначився давно.
«Щоб нормальні зарплати були, щоб життя налагодили, війни не було».

Зі слів начальника Черкаського слідчого ізолятора Романа Дяченка установа поділена на 5 виборчих пунктів. Підслідні та засуджені голосували протягом двох годин – з восьмої до десятої. Це зроблено для того, щоб забезпечити порядок на цій спецдільниці.
«Окружна виборча комісія надала нам матеріали, ми їх розвішували по території слідчого ізолятора в коридорах, на прибудинкових дворах, особи вивчали. Звичайно телебачення є у кожній камері, засуджені і підслідні мають доступ до каналів, на яких останнім часом транслювати виборчі різноманітні агітаційні матеріали».

Голова цієї виборчої дільниці Олександр Прилуцький розповідає, що виборців звіряють із камерною карткою та видають бюлетені.
«Сьогодні після 8 години відкриються урни підрахуються голоси, після підрахунку, як буде заповнена уся документація, все це відвозить на ОВК і здається».

Згідно із законодавством на цих виборах підслідні та засуджені мають право голосувати за партію та за депутата-мажоритарника – розповідає регіональний представник уповноваженого у Верховній Раді із прав людини Валерій Єфіменко. Проте особам в СІЗО надали тільки один бюлетень – загальнодержавний. Начальник Сізо Роман Дяченко пояснює ситуацію.
«Спочатку нам надали 2 бюлетені але потім рішенням ОВК ті бюлетені були забрані і голосували за одним».

Регіональний представник уповноваженого у Верховній Раді із прав людини Валерій Єфіменк: «Голова 194 ОВК дав вказівку на спецдільницю, щоб вони перевірили в кого є паспорт із 11 засуджених і, хто з них проживає по округу. За наявності паспорта зараз забезпечують реалізацію їхнього виборчого права».

Голова 194 Окружної виборчої комісії Петро Сивун каже, що усі бюлетені знаходяться у СІЗО.
«Вони зможуть голосувати. Там бюлетені знаходяться, там голова комісії є все знають як поступати в таких випадках».