У Черкасах перевіряли баштанні на вміст нітратів

12:05, 18 лип. 2019
 
У Черкасах перевіряли баштанні на вміст нітратів

У Черкасах сьогодні працівники лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи перевіряли баштанні на вміст нітратів. Таку процедуру проходить кожна нова партія товару – розповіла Суспільному лаборантка Тетяна Носенко.

Черкащанка Людмила Кожум’яка обирає кавун та диню.
«Раз на тиждень купуємо. Диня ця класна, солодка, ми її вже купували. А кавунчик оцей без насіння, то кавунчик теж добрий».

Жінка додає – перед покупкою у продавця просить висновок лабораторії. Купує товар, лише коли переконається, що показники нітратів не перевищені.
«Тут ми брали, то не було. Принаймні, ми беремо в тих, кого знаємо. А тих, кого не знаємо, ми не беремо».

Черкащанка Тетяна Порецька сьогодні також купує диню.
«Ще не купувала. Сьогодні перший раз купила диньку. Спробую. Не дуже боюся. Оскільки в мене чоловік – агроном, то він радить трохи почекати. Він знає, як це все вирощується».

Продавчиня Белла Джелагонія розповідає: кожну партію баштанних перевіряє на вміст нітратів.
«Я завжди перевіряю. Це така відповідальність. Я хвилююся, щоб людям поганого не продати. Люди беруть по дві-три штуки кавунів. На вихідних я взагалі продаю дуже багато».

Перевірку кавунів і динь на Центральному ринку Черкас здійснюють працівники лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи. Для початку ягоди розрізають на шматочки. Потім декілька з них перетирають через спеціальне сито.
В отриманий сік з м’якоттю лаборанти додають хімічні реактиви та ставлять рідину на магнітну мішалку. За декілька хвилин потому нітратомір показує результати експертизи.

Допустима норма вмісту нітратів для кавунів 90 міліграм на кілограм, для динь – 60. У разі перевищення норми, із реалізації знімають усю партію товару – розповідає працівниця лабораторії – Тетяна Носенко.
«Цього року нами було виявлено один випадок динь, які перевищували норму. Ми їх забракували. Про те склали відповідний акт. А кавуни в цьому році йдуть гарні. Із гарними показниками. Як почали завозити кавуни й дині, то реалізатори приносять і ми досліджуємо».