Полотно невідомого автора подарував колекціонер черкаському музею «Кобзаря»

14:02, 4 лип. 2019
 
Полотно невідомого автора подарував колекціонер черкаському музею «Кобзаря»

Полотно невідомого автора, на якому зображений Шевченко із селянами, подарував колекціонер сьогодні черкаському музею «Кобзаря». Художник Віктор Крючков припускає, картині понад 50 років. Після реставрації полотно прикрасить експозицію «Мистецької Шевченкіади».

Кілька місяців тому це полотно на одній із виставок під час з’їзду колекціонерів придбав черкащанин Валерій Скринник. У тому, що картина оригінал, розповідає він, переконатися можна і без експертизи.
«Коли людина отримує естетичне задоволення, вона дивиться на полотно і в неї в душі щось прокидається, художник виконав основну місію і доніс свою думку».

Додає: одразу вирішив передати картину до музею, аби кожен міг її побачити. Зі слів завідувачки закладу Ольги Шарапи поки місце для неї у музеї не підібрали, полотно спочатку треба реставрувати.
«Полотно справді вартісне, робота цінна, оригінальна про це свідчить і сама тканина і фарба, і манера виконання.
У нас дуже велика колекція мистецької шевченкіади і якраз це полотно буде розміщене і на виставках».

Оновлювати Шевченка і селян, які спілкуються на дорозі поблизу поля буде художник-реставратор Віктор Крючков. Чоловік припускає картині понад 50 років. У деяких місцях фарба полущилася.
«Десь 70-ті роки, тоді популярний був академічний стиль. «Каляки-маляки» не малювали. А малювали, щоб дізнатись, де воно приблизно біля Дніпра, Київщина чи Канівщина».

Підпису на картині немає. Однак, надія дізнатися авторство Віктора Крючкова не полишає.
Реставрувати картину будуть у спеціальній майстерні. Точну дату, коли полотно вивісять у музеї, не знають, все залежить від того, як полотно і фарба піддадуться оновленню.