Помер черкаський журналіст, блогер Вадим Комаров

14:44, 20 чер. 2019
 
Помер черкаський журналіст, блогер Вадим Комаров

Сьогодні вночі у Третій міській лікарні помер черкаський журналіст, блогер Вадим Комаров. Про це повідомив адвокат родини Валерій Макєєв. 46 днів чоловік провів у штучній комі після нападу на нього невідомого. Нагадаємо Вадима Комарова побили 4 травня близько 9-ї ранку у середмісті Черкас.

На думку колеги загиблого журналіста Назарія Вівчарика, Вадим Комаров готував викривальні матеріали і вони мали суспільний резонанс.
«Людина працювала у тій сфері, яка, по суті, є ризикованою, вона готувала не лайфові історії і готував такі матеріали, які зачіпали багатьох, тому я переконаний, що ця вся трагедія, яка сталася, пов’язана безпосередньо з його професійною діяльністю».

Голова черкаської обласної організації Національної спілки журналістів Тетяна Калиновської показує статті про побиття та погрози черкаському журналістові у виданнях спілки.
«Він постійно писав дуже резонансні коментарі, публікації, готував журналістські розслідування, про розкрадання бюджетних коштів, про свавілля чиновників, правоохоронців, прокурорів, суддів і цілком очевидно, що він розумів, що це небезпечно для його життя».

Телефоном ми зв’язалися із Головою Національної спілки журналістів України Сергієм Томіленком. За його словами, в організації напад на журналіста пов’язують із професійною діяльністю.
«Переконані, що головна і провідна версія і мотив нападу, це якраз реакція на його журналістську діяльність, на те, що він в соцмережах, трансляціях і публікаціях критикував посадовців, пов’язаних із черкаською міською радою і владою Черкас і збурював певною мірою спокій у Черкасах. Зараз інформацію про смерть нашого колеги, то ми вже передали до офісу ОБСЄ, з питань свободи медіа, ми на прямому зв’язку із нашими партнерами із Американського комітету захисту журналістів, Європейська Федерація журналістів, Міжнародна федерація журналістів».

За словами речника Головного управління нацполіції області Дмитра Грищенка сьогодні, після смерті журналіста справу у поліції перекваліфікували із «замаху на умисне вбиство» на «умисне убивство». Щодо зрушень у справі журналіста, то речник Головного управління нацполіції області Дмитро Грищенко посилається на таємницю слідства і додає, що певні напрацювання є, але озвучити їх поки що не може.
«Зараз вже перекваліфіковане кримінальне провадження, воно розслідується за статтею 115 Кримінального Кодексу, це умисне вбивство. Як повідомлялося нещодавно на прес-конференції, що дійсно, у слідстава є три робочі версії: це, зокрема, його професійна діяльність, це можливий раптовий конфлікт з невстановленою особою або з корисливих мотивів. В рамках відкритого кримінального провадження, яке розслідує група слідчих слідчого управління, вже допитано понад 1300 осіб».

Дружина Вадима Комарова спілкуватися із кореспонденами відмовилася. Також зі слів Головного лікаря третьої міської лікарні Черкас Олександра Федорука заборонила оприлюднювати будь-яку інформацію щодо загиблого.

Сьогодні Голова Національної поліції України Сергій Князєв повідомив, що з дозволу слідчих прийнято рішення оприлюднити фоторобот ймовірного нападника на черкаського журналіста Вадима Комарова.
Чоловік має високий зріст, худорляву статуру. Він був одягнений у чорний одяг, на голові мав кепку.