Суд у справі неналежного виконання службових обов’язків лікарями

16:43, 18 чер. 2019
 
Суд у справі неналежного виконання службових обов’язків лікарями

Двох свідків – лікарку жіночої консультації Марію Овчарук та завідувачку відділення патології вагітності Ірину Риджаніч сьогодні заслухав Соснівський райсуд Черкас у справі неналежного виконання службових обов’язків лікарями Черкаського пологового будинку «Центр матері та дитини». Нагадаємо, 26 травня 2017 року черкащанка Світлана Портнова (нині Вовкогон) народжувала у закладі. Вона наполягала на проведенні кесаревого розтину. З її слів, провести операцію лікарі відмовилися. Через нестачу кисню дитина набула інвалідності.

Судове засідання розпочалося допитом свідків. Першою викликали лікарку жіночої консультації Марію Овчарук. Вона вела вагітність потерпілої. Лікарка розповіла, що у вагітної була низка хвороб, призначення медиків вона виконувала не всі.
«17.03.2017 року Вовкогон була знову госпіталізована до відділення патології вагітних. З яким діагнозом? 30 тижнів, загроза передчасних пологів, анемія легкого ступеня, гістаційний пієлонефрит. Чи могло це свідчити про те, що жінка не виконувала рекомендації? Може свідчити».

Також лікарка розповіла, що вагітній вона призначила зробити генетичні дослідження. Та, з її слів, цього не зробила. Потерпіла цей факт заперечила.
Наступною заслухали завідувачку відділення патології вагітних Ірину Риджаніч. З її слів, вагітність Світлани Вовкогон була переношеною, тому жінці призначили препарати для стимулювання пологів.
«Є окремий наказ. В якому чітко визначені показання для планового кесаревого, на той момент показань для кесаревого розтину не було».

Зі слів потерпілої, стан дитини погіршився у пологовій залі.
«Дуже шкода, що під час вагітності говорили, що все добре. А як таке сталося виявляється, що дитина була хворою.
Призначення я всі виконувала, чому вони говорять, що я призначень не виконувала – я не знаю. А, коли я відмовилася від госпіталізації, мені лікар сказав: ти можеш пролікуватися амбулаторно».
Розгляд справи продовжать 11 липня о 9-й годині.