Черкащани пошкоджують та руйнують питні фонтанчики

15:10, 18 чер. 2019
 
Черкащани пошкоджують та руйнують питні фонтанчики

Купають дітей, миють овочі та фрукти, перуть речі та взуття. За словами начальника цеху експлуатації водопровідних і каналізаційних насосних станцій «ЧеркасиВодоканал» Олександра Бута, черкащани пошкоджують та руйнують питні фонтанчики, які розміщені у всіх мікрорайонах Черкас. З 18 встановлених у обласному центрі у 2016 році, цьогоріч працюватимуть 12.

Черкащанки Світлана Ляхова та Любов Осауленко живуть неподалік черкаського РАЦСу. Коли виходять на прогулянки із дітками, п’ють воду із питного фонтанчика.
«Гуляємо, дитинці берем з собою, але ж всяка ситуація буває, буває вмить треба, йому подобається, ми тут поряд живемо, користуємся, дуже зручно, і в Долині троянд те ж такий фонтанчик, ходимо туди».

Машиністка комунального підприємства «ЧеркасиВодоканал» Тетяна Ділова. Щодня вона прибирає територію навколо двох питних фонтанчиків у місті. Біля пам’ятника Симоненку машиністка викликала бригаду, яка прочищатиме забитий фонтанчик.
«Щоранку приходимо, дивимось тут, завжди сміття, бруд, тому що люди наші не хочуть, щоб для них було покращення, не хочуть, щоб було все гарно, перуть, миють банки».

Начальник цеху Олександр Бут показує, як бригада ремонтуватиме цей питний фонтанчик:
«Коли приїздить бригада, насамперед, вона розкручує анкерні болти 4 штуки, оцей весь фонтан знімає, добирається до каналізації і тросом прочищає.
Оцей кран, на даний час коштує 2 тисячі гривень. Маленьку запчастину або кнопку відкрутили, або сам оцей питний фонтанчик відкрутили, уже його замінити треба повністю, запчастин немає».

Додає, що кожен питний фонтанчик, у різних мікрорайонах, використовують по-різному.
«Долина троянд – менше п’ють, там миють фрукти, миють руки, миють дітей маленьких, яких з Дніпра забирають. Вокзал – там теж миття фруктів, набирання води, безкоштовне для квітів, бо там квіти продаються, РАЦС – тут миття пляшок, пакетів. Прибрали фонтанчики на алеї Путейка, тому що там дві школи, його ламали минулого року разів 6, кран скручували, недоцільно його ставити, бо ремонт дорожче обходиться і виїзд бригади».

Машиністка Тетяна Ділова каже, що на будь-які зауваження, щодо недоцільного використання фонтанчиків, містяни реагують агресивно.
«Дуже агресивно реагують. Один раз тільки було: їхав молодий хлопець на велосипеді, він захотів попити, а я якраз мила, він так почекав-почекав, попитав: а що це ви робите, а хто ви? Я йому сказала, що ми «Водоканал». Він сказав: дякую за вашу роботу. Це був один раз».