Дві доби перебував Черкаському обласному військкоматі тальнівчанин

17:39, 11 чер. 2019
 
Дві доби перебував Черкаському обласному військкоматі тальнівчанин

Дві доби перебував Черкаському обласному військкоматі тальнівчанин Ерік Горобець. Його затримали у суботу на автобусній зупинці. Про це журналістам «Суспільного» повідомив брат хлопця Богдан Горобець.

Тальнівчанин Богдан Горобець показує переписку зі своїм 21-річним братом Еріком, який нині перебуває у черкаському військоматі. За його словами брат їхав із Києва додому через Черкаси і о 20-й годині перебував на автобусній зупинці.
«Приїхали люди з військкомату, на машині. Їх було багато, вони почали оточувати хлопців, які були на тому місці. Як, що розпитували інформацію, як, що дізнавалися, що це призовний вік, не давали піти, і, якщо не проходив службу, відразу забирали в автомобіль».

Богдан каже, що брат Ерік отримував повістки з військкомату.
«Повістки з воєнккомату приходили, але вважати їх дійсними і законними, немає підстави, тому що, якщо приходить повістка просто в поштову скриньку тоді, коли людина навчається або її зовсім немає у цьому місці, то ця повістка не вважається дійсною. Наскільки я розумію, повістка має ж вручатися особисто людині».

Хлопець додає, що зараз брат перебуває у військоматі і очікує медогляду.
Зустрітися із журналістами «Суспільного» заступник обласного військового комісара Олег Захаренко відмовився. А телефоном повідомив, що батьки хлопця можуть прийти до збірного пункту військкомату і там їм пояснять ситуацію.
«Без коментарів. Ніхто його не затримував, це по-перше, наголошую. Йому було запропоновано поїхати до військового комісаріату з метою проходження медичної комісії, він зголосився і тому перебуває на збірному пункті, але я ще раз кажу: без коментарів. Нехай рідні приходять до збірного пункту військового комісаріату і їм начальник обласного збірного пункту все пояснить».

Адвокат Олексій Чубин каже, що повістку можуть вручити лише після встановлення особи: представник військомату може запитати дані, але не має права вимагати документи.
«Органи військомату, як і інші державні органи, повинні діяти виключно в спосіб, передбачений законом, такого формату робота, як підходити на вулиці, вручати повістку немає, тому я вважаю, то не є законним.
Можна ще погодитися на пропозицію отримати ту повістку, однак якимсь чином їхати примусово на медкомісію чи взагалі їхати у розташування частин – не є законним».

Адвокат додає, що потенційний призовник повинен слідкувати за повістками та термінами виконання військового обов’язку.
«Незнання закону не звільняє від відповідальності. Є указ президента про мобілізацію, треба самому з’явитися до військкомату протягом 10 днів, уточнити дані, які уточняють співробітники військкомату, і стати в чергу до призову».

На момент виходу сюжету в ефір, брат затриманого Богдан Горобець телефоном повідомив, що тальнівський комісар у Черкасах вручив Еріку повістку і зараз він перебуває у Тальному.