Сина черкащанки не зарахували до дитсадка

10:17, 22 тра. 2019
 
Сина черкащанки не зарахували до дитсадка

Сина черкащанки Ярослави Лях не зарахували до дитсадка, хоча родина зареєструвалася до електронної черги півтора року тому. Зі слів жінки, спочатку вони були 27-омими, а потім стали 89-ими. Директорка закладу говорить: черговість автоматично сформувала електронна система відповідно до вимог.

Коли сину Ярослави Лях виповнилося три місяці, жінка стала в електронну чергу в 70-й дитсадок Черкас. Каже, проживають неподалік, тому обрали саме його.
«Нам рекомендували – ставайте. Ще тільки отримаєте свідоцтво про народження, відразу реєструйте».

Зі слів Ярослави, у списку вони були двадцять сьомими. За декілька днів після реєстрації, чоловік пішов до садочка, аби підтвердити інформацію надану в заяві.
«Ми були 27. Коли вже чоловік прийшов, то чоловік говорить: ми 62-угі в садочку. Та, яка була наша черга на таку нас і поставили.
Уже навесні ми виявилися 89-ті. Збори, коли вже збирали батьків, розділяли по групах, нас не покликали. Нам не було ніякого повідомлення».

Про батьківські збори жінка дізналася від знайомої. У день їх проведення прийшла до дитсадка.
«Нас не було в списках. Підійшла, думала, нас пропустили. Бувають усякі недопрацювання. І вона підтвердила, що ми дійсно 89-ті, але на жаль нам немає місця у садочку».

Зі слів завідувачки закладу – Тетяни Булатецької – в черзі на 2019-2020 рік до дитсадка зареєстровано 120 дітей.
«Можливо, авторитет дошкільного закладу такий, що жодний дитячий садок, який не вміщає усіх бажаючих діток. Тому дехто з батьків отримав відмову. Не те, що відмову, ми їх просто не зарахували».

Директорка додає: у вересні 2019 вони можуть прийняти не більше 65 вихованців. Першочергово цьогоріч зараховували й тих, хто не потрапив до закладу в 2018.
Наталія Коваль, психологиня дитсадка, яка відповідає за реєстрацію дітей до електронної системи, розповідає – черга змінювалася відповідно до подання заяв пільговиками.

Цьогоріч у вересні до черкаських садочків мають зарахувати 11 тисяч вихованців – розповідає головний освітянин міста Сергій Воронов. І додає – у центрі та в мікрорайоні Митниця дітей значно більше, ніж вільних місць у дошкільних закладах освіти, натомість у Південно-Західному районі вони недоукомплектовані.
«Південно-Західний район має одну з найнижчих наповнюваностей в нас у місті. І ми готові доукомплектовувати групи, тому що ми при нормі 20 осіб укомплектовують 30. Але по факту приходить 17, 18, 19. І ми готові доукомплектовувати».

Ярослава Лях говорить, звернулася до сусіднього дитсадка №73. Там їх зможуть прийняти, якщо буде вільне місце. Жінка написала заяву до Міністерства освіти й науки України, аби вони розібралися у ситуації.