110 листів з минулого дійшли до адресатів через 75 років

13:14, 10 тра. 2019
 
110 листів з минулого дійшли до адресатів через 75 років

110 листів з минулого дійшли до адресатів через 75 років. Отримали їх жителі села Мельники Чорнобаївського району. Написали листи люди, вивезені до Німеччини на примусові роботи. Зі слів директорки Державного архіву Черкаської області Тетяни Клименко, всього за часи Другої світової війни так покинути домівки змушені були близько 300 мельничан.

Через 75 років листи, написані на чужині, під час роботи в Німеччині та окупованих нею країнах, повернулися до адресатів. Дочекалися їх не всі. Копію листа від батька, отримала Галина Гладун. Жінка каже, читати будуть вдома усією родиною.
«Це таке відчуття – непередбачуване. Якого раніше не було. Я знала, що він був, але щоб отак. Як могло оце так з тих часів дійти до нашого часу – я вражена.
Дома будемо. У мене сім’я: син, невістка, онуки. Почитаєм вдома».


У кожному із листів біль та надія – розповідає директорка Державного архіву Черкаської області Тетяна Клименко.
За врученням листів з минулого спостерігає і Петро Степанович Фесенко. Йому – 94. Він, за словами старости села Антоніни Кулик, єдиний очевидець тих подій у селі. У січні 1943-го його разом односельчанами вивезли на роботи до Німеччини, звідти – до Норвегії.
«Поліцаї приїхали 3 чоловіка і загадали матері: збирай йому торбу і ми його забираємо у школу. А в школі сиділи 3 доби поки наловили таких як я».


Нині Петра Степановича доглядає донька. Жінка говорить, батько часто згадує часи життя в неволі. Всього на роботи до Німеччини в часи окупації вивезли близько 300 жителів села Мельники.


Листи з минулого жителі Чорнобаївщини отримують не вперше. Такі заходи проводили у Воронинцях та Крутьках. Допоміг організувати передачу листів місцевий фермер Петро Душейко.