Чи може школяр самостійно придбати газовий балончик та скільки він коштує

16:46, 17 кві. 2019
 
Чи може школяр  самостійно  придбати газовий балончик  та скільки він коштує

Чотири газові балончики були вилучені у школярів першої гімназії Черкас, де 15 квітня підлітки розпилили невідому речовину. Про це повідомив начальник головного управління нацполіції області Валерій Лютий.

Колишній правоохоронець Олександр Носенко коментує фото газових балончиків, які вилучили в учнів 1 гімназії Черкас: " Мені взагалі дивно, звідки вони у школярів. Терен4 це перцевий балончик , але він також має добру такі дію зупиняючу, існує його аналог 4М, який продається тільки в спеціалізованих магазинах, і не доступний для цивільних не доступний від і Пеппер Ко це  так звані дамські балончики перцеві, їх насправді купа і дуже великий вибір."

Придбати газові балончики у вільному доступі можна з 18 років, розповідає продавець одного з магазинів зброї у Черкасах Юрій Гончаренко. Коштують вони від 70 до 120 гривень. Каже, особам, які не досягли повноліття, газові балончики не продають.

Якщо батьки і купують такі засоби самозахисту, то повинні пояснювати дітям, як ними користуватися і яку небезпеку вони становлять, - розповідає інспектор зв’язків із громадськістю управління патрульної поліції  області Юлія Сліпченко.

Зі слів юриста Романа Бакатуро, придбати газові балончики діти можуть через інтернет, оскільки продавець не завжди контролює, якого віку покупець.

Нагадаємо, 15 квітня  у 1-й гімназії Черкас  розпилили перцевий газ. 75 дітей скаржилися на сльозотечу, запаморочення та кашель. До обласної дитячої лікарні госпіталізували 68 дітей. Порушників знайшли. За фактом  отруєння дітей відкрито кримінальне провадження за статтею  - хуліганство.