На Холодноярському плато встановили меморіал присвячений пам’яті загиблих бійців 93-ї окремої механізованої бригади «Холодний Яр»

14:11, 15 кві. 2019
 
На Холодноярському плато  встановили  меморіал присвячений пам’яті загиблих бійців 93-ї окремої механізованої  бригади «Холодний Яр»

Відкриття відбулося під час щорічних вшанувань героїв Холодного Яру у неділю, 14 квітня. За словами Дмитра Брижинського, командира 93-ї окремої механізованої  бригади, з квітня 2014 року формування втратило найбільше бійців серед військових формувань України – 284 особи. Нагадаю, указом Президента України від 22 серпня 2018 року 93-й окремій механізованій бригаді офіційно присвоєне почесне найменування «Холодний Яр». 

На відкриття пам’ятника приїхали військовослужбовці та курсанти. Цей пам’ятник виготовили коштом 93-тьої окремої механізованої бригади, каже командир Дмитро Брижинський, командир формування.

Створив пам’ятник скульптор Роман Турецький. З його слів, виготовили меморіал за півтора місяці. Основним елементом пам’ятного знаку є шеврон 93 окремої механізованої бригади. Скульптор розповідає, чому вирішили встановити пам’ятник неподалік монастиря. 

Роман Турецький: «Це таке місце в Холодному Яру, яке дуже поважне, і наскільки я пам’ятаю, тут було козацьке кладовище, то де ж ще ставити, як не на минулому козацькому кладовищі».  

На відкриття прийшла місцева жителька Таміла Крушинська: «Дуже прекрасно ставимся. Це такий пам’ятник, який давно вже повинен буть на території Холодного Яру. Ми завжди, кожного року приїжаєм сюди, в Холодний Яр, на оцю подію, і да: дух повинен бути таким, як він повинен бути».