Державний архів Черкаської області святкує сторіччя

10:17, 2 кві. 2019
 
Державний архів Черкаської області святкує сторіччя

Старовинні метрики, позолочені книги з графських будинків та історичні документи зберігаються у Державному архіві Черкаської області. Щороку установу відвідує до трьохсот відвідувачів. Хтось прагне віднайти свій родовід, а хтось збирає матеріали для історичної розвідки. Нині архів святкує своє 100-річчя.

У Черкаському обласному архіві зберігають церковну книга початку 17 століття у шкіряній обкладинці з металевими застібками. Є тут особова справа учня, який навчався в Черкаській гімназії більше 100 років тому. Ще в державному архіві області зберігаються шкіряні книги з позолотою із графських маєтків та старовинні метрики. Всього зі слів директорки установи Тетяни Клименко, в сховищах налічується півтора мільйона справ.

Аби віднайти свій родовід Володимир Добровольський  у читальному залі архіву щотижня досліджує метричну книгу 1877 року.

На основі матеріалів архівних документів створено історичні розвідки та книги, розповідає Тетяна Клименко.

Тут дотримується спеціальний температурний режим. Зі слів Тетяни Клименко, якщо розмістити коробки, які зберігається в архівосховищах, в ряд,  то їх протяжність складе 19 кілометрів.