Перше громадське пасовище створили у селі Хацьки

11:11, 14 бер. 2019
 
Перше громадське пасовище створили у селі Хацьки

У Черкаському районі воно – єдине офіційно зареєстроване. Про це журналістам Суспільного повідомив  голова Степанківської громади, до якої входить село, Ігор Чекаленко. З його слів, люди зможуть випасати худобу на трьох ділянках, загальною площею 42 гектара.

Анатолій Рудь живе у селі Хацьки. Чоловік тримає корову, двох кіз і 50 нутрій. Раніше випасав худобу  і заготовляв для неї сіно на ділянці за своїм городом. Землю орендував.

Коли випасати худобу чоловікові й іншим селянам стало ніде – Анатолій ініціював три роки тому створення громадського пасовища. Нині громада отримала право власності на землі.

Це – одна з ділянок, про яку йде мова. Анатолій Рудь мешкає неподалік. Зі слів чоловіка,  худобу селяни тут пасли й раніше, але тепер – робитимуть це законно.

Минулого року на Черкащині ділянки сільськогосподарського призначення передали двадцяти шести громадам, розповідає начальниця управління державного земельного кадастру Черкаської області Ольга Пазинич.

Пасовищем та сіножатями, за рішенням сесії, селяни користуватимуться безкоштовно.

Люди планують об’єднатися в кооператив, щоб разом господарювати на землі.

Цьогоріч громада планує створити пасовища в Степанках і Бузукові. Нині готують документи для відведення трьох земельних ділянок.