Три місяці у Черкасах тривав Євромайдан

14:34, 20 лют. 2019
 
Три місяці у Черкасах тривав Євромайдан

Євромайдан у Черкасах, за даними Українського інституту національної пам’яті, тривав три місяці – з 22 листопада 2013 до 25 лютого 2014 року.

Перший мітинг Євромайдану у Черкасах відбувся 22 листопада 2013 року. За кілька днів на міській Соборній площі організували народне віче, -  розповідає його співорганізатор  Сергій Гончар. Каже, тут  черкасці збиралися щодня ввечері протягом трьох місяців. 

2 грудня вулицями Черкас пройшла колона із шестисот студентів. Упродовж місяця у Черкасах скликали акції протесту. Їх люди продовжили і на початку 2014-го.

23 січня у Черкасах на Соборній площі відбувся попереджувальний страйк, о 19-й він переріс у штурм будівлі обласної адміністрації. Мітингувальники захопили два перші поверхи будівлі. Поліція заарештувала 58 осіб.

24 січня люди пікетували Обласне управління внутрішніх справ та прокуратуру. Наступного дня до Черкас приїхав підрозділ Луганського «Беркута».

Вночі 27 січня до Черкас приїхали антимайданівці. Відбувся другий штурм обласної адміністрації. Затримали 32 людини.

19 лютого в обласному центрі відбулося 2 мітинги та пікет поліції. Завершився черкаський Євромайдан  25 лютого, коли голова обласної адміністрації Сергій Тулуб написав заяву про звільнення.