Герої Небесної Сотні полягли недаремно

9:52, 20 лют. 2019
 
Герої Небесної Сотні полягли недаремно

У цьому переконана дружина одного з них – черкащанка Наталія Чернець. Її чоловік 36-річний Віктор разом з іншими односельчанами взимку 2014 облаштовував блок-пост на трасі Одеса-Київ, аби провокатори та спецпризначенні не дісталися столиці. Мріяв поїхати на Майдан, - додає пані Наталія, але у ввечері 19 лютого на дорозі державного значення його насмерть збила автівка.

Фотокартки з сімейних свят та подорожей Наталія Чернець переглядає час від часу. Відтоді, як її чоловік Віктор загинув, минуло 5 років.

Віктор – батько двох донечок, працював і жив у селі Подібна. Коли пішов допомагати на блок-пост, молодшій Віталіні було дев’ять.

Після того, як один раз чоловік не взяв слухавку Наталія каже, зрозуміла - щось трапилося.

Посмертно чоловіку присвоїли звання Героя України, нині його ім’я - серед Героїв Небесної Сотні.

Тепер, поблизу місця, де був пункт пропуску, стоїть пам’ятник Віктору. Він щодня зустрічає гостей і мешканців селища.

У  2014-му під час подій на Майдані загинули семеро черкащан з різних районів області - розповідає історик Віталій Масненко:  «Ці жертви і втрати вони не були даремні. Ми зараз маємо зовсім іншу ситуацію. Можливо не те, що хочемо, але те, що ми зараз маємо – це інше суспільство. Коли прості селяни, робили такі от блокпости на дорогах і зупиняли рух ті тушок або внутрішніх військ, які їхали по дорозі, придушувати майдан і це справило дуже великий внесок в загальну перемогу на майдані. Під Уманню, під Маньківкою, під Тальним, Звенигородкою. Під Корсунем, зупиняли цей весь транспорт, повертали назад, але це робилося із таким власним покликом душі».