Черкащани у Другій світовій війні — тематичний проєкт UA: Українське радіо Рось

Черкащани у Другій світовій війні — тематичний проєкт UA: Українське радіо Рось

7 тра. 2021

Команда UA: Українське радіо Рось підготувала тематичний проєкт до Дня пам’яті і примирення. «Черкащани у Другій світовій війні» — короткі аудіоролики про поета, дипломата і танкіста. Готували проєкт редактори Галина Рибак, Іван Лила, Олена Захарова. Начитували Максим Дубінський, Олена Захарова і звукорежисер Костянтин Доброцький.

«Ми мали на меті розповісти черкащанам про відомих земляків, які брали участь у Другій світовій війні і зробили значний внесок для визволення від фашистських загарбників. Зібрали інформацію про їхній зв`язок із Черкащиною. Двоє моїх колег живуть неподалік від вулиці Тараскова, названої на честь одного з наших героїв. Але й вони не знали усієї його історії. Тож ми із цікавістю шукали, ділилися фактами та обговорювали їх під час створення міжпрограмки, — каже редакторка UA: Українське радіо Рось Олена Захарова. — Гадаю, знати свою історію важливо».

За словами редакторки Галини Рибак, слухачі почують розповіді про поета Миколу Негоду, автора відомої пісні «Степом, степом…», (коли почалася Друга світова війна, йому було лише 13-ть, але хлопець дуже хотів воювати, тому приєднався до  партизанського загону в Холодному Яру, де був одним із наймолодших бійців), генерал-лейтенанта, дипломата Кузьму Дерев’янка (він 2 вересня 1945-го був серед тих, хто підписував Акт про капітуляцію Японії) та танкіста Дмитра Тараскова, який народився у Горлівці, на Донеччині, визволяв Черкаси від фашистів, потім тут працював і прожив останні роки свого життя.

     Читайте також: UA: Українське радіо Рось — Суспільне радіо твого регіону

«Для створення коротких історій залучали різні голоси, намагалися урізноманітнити ролики цитатами, коментарями краєзнавців. Також звукорежисери підібрали тематичні звуки, які б допомогли доповнити ці історії, додати їм колориту», — зазначає Іван Лила.

Слухати ролики можна і у подкастах UA: Українське радіо Рось на Mixcloud

Нагадаємо, Сьогодні UA: Українське радіонайбільша FM-мережа й найпопулярніше розмовне радіо країни. UA: Українське радіо Рось має щоденні регіональні врізки у цій мережі з 12:10 до 13:00 та з 17:10 до 18:00. Слухайте нас у Черкасах 91,4 FM, у Буках 106,9 FM, у Чигирині 101,3 FM або онлайн на сайті UA: ЧЕРКАСИ.