«Читай Лесю» — на одній хвилі з Суспільним

«Читай Лесю» — на одній хвилі з Суспільним

23 лют. 2021

25 лютого Україна відзначає 150 років від дня народження Лесі Українки. Поетеса, громадська діячка, жінка-лідерка — її творчість і сьогодні актуальна, а вірші мотивують любити й боротись. Щоб вшанувати пам’ять відомої українки та спонукати аудиторію перечитати її твори, команда Суспільного створила міжрегіональний спецпроєкт «Читай Лесю»

Читайте також: Читати Лесю запрошує команда UA: ЧЕРКАСИ

«Проєкт дозволив не тільки згадати,  перечитати та переосмислити творчість Лесі Українки, а й відкрив для нас сучасний дитячий інтерес до її віршів. Можливо, для цих дітей Леся Українка стане першою сходинкою до усвідомлення культури сильного народу, який є частиною Європи», — каже продюсерка UA: ЧЕРКАСИ Олена  Баніна.

Інформацію про ролики Суспільного «Читай Лесю» у Фейсбуці побачила і черкащанка Надія Кирей, зараз її сім’я проживає у Азербайджані. Вона розповіла про анімаційний фільм сина з віршем Лесі Українки. Марку Клименку п’ять років, він пробує читати українською і англійською, дуже любить сучасні українські дитячі книжки.

«Марка вразило те, що Леся Українка навчилася читати в 4 роки, саме завдяки цьому вона стала для нього великим авторитетом, — розповідає Надія Кирей. — Найбільше йому подобаються вірші «На зеленому горбочку» та «Вишеньки».

Зробити мінімультик із віршем української поетеси хлопчику допомогли мама з татом. Мама олівцем малювала ілюстрації, потім «оживила» їх за допомогою спеціальної програми та змонтувала відео. А звук Марко записував разом з татом. Пані Надія каже, що цей процес захоплює сина, бо експериментують з інтонацією і грають, як справжні актори.

«Ми вважаємо, що дитина повинна знати мову її роду, історію та мати обізнаність у питаннях культури, бо розуміння національної приналежності дає самоповагу та повагу до інших, а також впевненість у собі у подальшому житті», — підкреслює Надія Кирей.

Про повагу до української культури, самоідентифікацію себе, як українців і вміння тримати удар говорить і Олена Башлик, бібліотекарка Черкаської обласної бібліотеки для юнацтва ім. В. Симоненка. ЇЇ син Богдан глибоко перейнявся історією боротьби з хворобою Лесі Українки. Його вразила мужність і незламність 9-річної дівчинки. 

«Лесине слово закликає до мрії, боротьби і розвитку. Це дуже перегукується з настроями і бажаннями молоді керувати своїм життям, — розповідає Олена Башлик. — Зараз ми переосмислюємо творчість Лесі Українки, позбавляємось радянського трактування, відкриваємо її лірику і маємо можливість читати її листи. Саме вони розповідають нам про поетку, як людину. До речі, Лариса Косач не залишила по собі жодної автобіографії».

Пані Олена пропонує не обмежуватись творами шкільної програми, а читати багато, щоб знайти «свою Лесю» — близьку, сучасну і актуальну.

Читайте також: UA: ЧЕРКАСИ: суспільний мовник завжди поруч

Нагадаємо, оперативні новини про область доступні на діджитал-платформах Суспільне Черкаси: Суспільне│Новини, фейсбук-сторінка; інстаграм-сторінка; ютуб-канал; телеграм-каналвайбер-група