Читати Лесю запрошує команда UA: ЧЕРКАСИ

Читати Лесю запрошує команда UA: ЧЕРКАСИ

18 лют. 2021

25 лютого Україна відзначатиме 150-річчя з дня народження Лесі Українки. З цієї нагоди Суспільне створило міжрегіональний спецпроєкт «Читай Лесю». Ініціювали читання журналісти UA: ВОЛИНЬ, від команди Суспільного у Черкасах до проєкту долучились Олексій Юрін, Максим Дубінський, Мар’яна Ободовська та Олена Захарова.

«Леся Українка — сильна жінка, яка не нарікає на долю, а шукає рішення, розраховуючи на власні сили. Любить життя, людей і це дає надію», — зазначає журналістка програми «Сьогодні. Головне» Мар’яна Ободовська. Вона вибрала для читання вірш «Мріє, не зрадь!».

«Ми працюємо здебільшого із суспільно-політичними темами, тож запис віршів — це завжди маленьке свято для душі, — розповідає редакторка UA: Українське радіо Рось Олена Захарова. — До того ж це привід перечитати поезію Лесі Українки та обговорити її з колегами. Я вибрала один зі світлих і замріяних віршів поетки. В ньому є і грайливість, і радість, і надія. До речі, цей вірш покладений на пісню. Тому мене привабила ще і його мелодика».

«Я довго не міг обрати, що саме з творчості Лесі Українки прочитати, — згадує редактор UA: Українське радіо Рось Олексій Юрін,  —  і раптом мені потрапив на очі вірш "Останні квіти", який здався дуже драматичним і суголосним з погодою за вікном. Я і начитав його перед записом програми “Арт-Студія”. Яким було моє здивування, коли на завершення програми моя гостя - народна артистка України Ольга Калина - почала читати перші рядки цього вірша. "Оце збіг!" аж вигукнув я. Але випадковості невипадкові».

Максим Дубінський обрав вірш-протест, який, на його думку, актуальний і сьогодні. Особливо останні рядки «берімось краще до роботи, змагаймось за нове життя». 

Проєкт «Читай Лесю» транслюватимуть на телеканалі UA: ЧЕРКАСИ та в ефірі UA: Українське радіо Рось. Онлайн телеканал та радіо можна дивитися й слухати на сайті філії

Нагадаємо, UA: Суспільне мовлення — це найбільша мережа телерадіоканалів та цифрових платформ в Україні, які незалежні від владних чи бізнесових структур. На Черкащині це — телеканал UA: ЧЕРКАСИ і UA: Українське радіо Рось. Оперативні новини про регіон читайте на Суспільне│Новини; фейсбук-сторінці; інстаграм-сторінці; ютуб-каналі; телеграм-каналі; вайбер-каналі.