Редакторка UA: ЧЕРКАСИ ознайомилась із роботою ЗМІ у США

Редакторка UA: ЧЕРКАСИ ознайомилась із роботою ЗМІ у США

6 гру. 2018

Редакторка Українського радіо "Рось" Черкаської регіональної філії Суспільного Олена Олександрова (Очіченко) стала однією з чотирьох журналістів Черкас, які потрапили до програми обміну "Відкритий світ". Ця програма передбачає вивчення журналістського досвіду США і налагодження професійних контактів з американськими колегами. Кандидатів для участі у програмі відбирали за анкетами, що заповнювались на сайті Американських Рад з міжнародної освіти: ACTR/ACCELS.

Американські Ради є однією з провідних організацій США у сфері міжнародної освіти. Щорічно вони проводять понад 30 програм навчання й обміну. До супроводу делегатів активно долучається світова організація ротарійців, у Черкасах це благодійна організація "Ротарі-клуб Черкаси".

"Навіть у літаку до Вашингтона ми не вірили, що це все відбувається з нами, — ділиться спогадами Олена. — Щойно зійшовши на американську землю, відписалися в соціальних мережах: ми перемогли в конкурсі і вже в США. Зараз будемо з американськими колегами працювати. Ще й теми в нас які важливі — "Журналістська етика" та "Свобода слова".

Програма стартувала з дводенного візиту до Вашингтона — міста, що виникло як територія для представників влади та їхніх адміністрацій, але відтоді збільшило чисельність населення вшестеро. Звичайний американський мегаполіс має єдину відмінність — його жителі не мають права голосувати. Вашингтон не належить до жодного штату, а в США голосування можливе лише після реєстрації в певному штаті.

"Власне, ми прибули до США у виборний період. Уже в Бібліотеці Конгресу про виборну систему нам досить детально розповідав Д-р. Джеймс М. Кверк, професор кафедри державного врядування Американського університету США. Він сам назвав систему "дивною", але дієвою — перемогти у виборчих перегонах може кандидат з нижчим числом голосів", — розповідає журналістка.

Разом із групою українських журналістів редакторка Українського радіо "Рось" побувала у вашингтонській штаб-квартирі "Голосу Америки" — міжнародної громадської радіокомпанії, яка транслює свої програми 47 мовами. Фінансується та координується вона Радою керуючих із питань мовлення США. Має спеціально розроблені Конгресом програму і стандарти, передові технології, а також професійні кадри.

"Головною для себе я визначила тезу про об’єктивність, яка має базуватися на доступності для журналіста інформації та її професійній аналітиці, а не цензурних обмеженнях", — зазначає Олена Олександрова.

Журналістську етику та свободу слова Олена з колегами досліджувала й у маленькому ковбойському містечку Елко, штат Невада. Тут для 13 тисяч мешканців працює дев’ять приватних радіостанцій та одна місцева газета Elko Daily Free Press.

За умовами програми, делегати жили в американських родинах ротарійців. Це дозволило краще пізнати особливості їх повсякденного і громадського життя.

"Я потрапила до сім’ї Пола Гарднера — власника 4 радіостанцій в Елко, — розповідає Олена. — Основним заробітком приватних станцій у США, мабуть, так само як і в усьому світі, є реклама. Вона формується якісно і подається в "найгарячіші" години. Але, щоб зацікавленість роботодавців до радіо не згасала, її працівники мають створювати якісний та цікавий слухачам контент".

Журналістка Суспільного розповіла, що американські журналісти мають постійний доступ до потрібної інформації — сайтів законодавчої та виконавчої влади, наприклад, правоохоронний сайт, де розміщено актуальні дані про арешти й правопорушення містян, сайт шерифа та мера міста.

"Усі американські журналісти керуються Законом про доступ до інформації та Законом про свободу слова. В обговоренні з колегами ми проводили паралель з українським законодавством. Так, в Конституції України діє Стаття 34, в якій "Кожному гарантується право на свободу думки та слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань". Маю надію, що журналісти Суспільного зможуть втілити цей закон у своїй роботі", — розповіла редакторка.

За словами Олени Олександрової, після навчання за обміном у неї не лишилося сумніву, що в українського суспільного мовника є все для створення конкурентоздатної теле- та радіожурналістики. Тиждень, який редакторка Українського радіо "Рось" провела в США, став також стимулом до змін у її авторських програмах.

Нагадаємо, нещодавно радійниці Черкаської філії Суспільного взяли участь у міжнародній тренінговій програмі у Німеччині.