Спецефір теле- та радіоканалів Cуспільного мовлення до 85-ї річниці Голодомору

Спецефір теле- та радіоканалів Cуспільного мовлення до 85-ї річниці Голодомору

26 лис. 2018

Суспільний мовник України підготував спецпроекти до 85-тих роковин Голодомору, які водночас вийдуть в ефір на трьох загальнонаціональних телеканалах UA: ПЕРШИЙ, UA: КУЛЬТУРА та UA: КРИМ. Цей день щорічно відзначається в Україні в четверту суботу листопада, але Суспільний мовник приділить увагу меморіальним подіям упродовж кількох днів.

23 листопада (п’ятниця)

О 13:10 на Першому каналі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" заступник директора з наукової роботи інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.В. Птухи НАН України Олександр Гладун і науковий дослідник у центрі славистики при університеті Північної Кароліни Олег Воловина розкажуть про демографічні втрати українського народу під час Голодомору.

О 15:00 на телеканалах UA: ПЕРШИЙ і UA: КРИМ транслюватимуть наживо з сурдоперекладом меморіальну сесію Верховної Ради, присвячену пам’яті жертв Голодомору.

О 19:00  UA: радіо Культура транслюватиме Мистецьку акцію "Ми пам’ятаємо! Ми сильні!" на вшанування 85-х роковин Голодомору в Україні, яка відбудеться в Національній опері України за підтримки Міністерства культури України та Українського інституту національної пам’яті. Участь візьмуть українські хорові колективи, також слово матиме Міністр культури Євген Нищук. У першій частині концерту буде звучати музика Йоганна Себастьяна Баха, а в другій — Реквієм сучасного українського композитора Олександра Родін, куди композитор вперше ввів партитуру колискової, яку виконає співачка з народним голосом Тетяна Пирогова. Трансляцію вестимуть ведучі Олександр Пірієв та Ірина Пашинська.

О 19:10 у програмі "Персона грата" на Першому каналі Українського радіо ведуча Світлана Мялик говоритиме з директоркою Національного музею "Меморіал жертв Голодомору" Олесею Стасюк.

О 19:30 у програмі "Тільки пісня" на UA: Українське радіо слухачі почують історію написання та саму пісню "Колискова 33-го року" від виковиці та гості студії Тетяни Горобець.

24 листопада (субота)

О 12:00 на телеканалах UA: ПЕРШИЙ, UA: КУЛЬТУРА та UA: КРИМ триватиме хвилина мовчання пам’яті жертв голодоморів.

О 12:01 на каналі UA: ПЕРШИЙ покажуть документальний фільм "Голодомор. Світ знав, але мовчав", знатий командою "Радіо Свобода". Закордонні посольства в СРСР щотижня писали листи про голод в Україні. Але світові лідери вирішили не загострювати відносини з комуністами в Москві. У фільмі — унікальні свідчення про Голодомор, які проллють нове світло на трагедію 1932-1933 років.

О 14:00 на каналах UA: ПЕРШИЙ, UA: КУЛЬТУРА та UA: КРИМ розпочнеться спецефір, протягом якого транслюватимуться засідання Міжнародного форуму за участі Президента України й голів іноземних держав, а також державні заходи біля Національного музею "Меморіал жертв Голодомору".

О 16:00 — загальнонаціональна хвилина мовчання. У цей час по всій Україні відбудеться акція "Запали свічку", під час якої всі охочі принесуть свічки до пам’ятників жертвам. В акції також можна взяти участь, запаливши свічку в своєму вікні.

О 16:20  UA: ПЕРШИЙ, UA: КУЛЬТУРА та UA: КРИМ покажуть спецпроект "Голодомор. П’ять важливих питань". Зі студії наживо мовитимуть Юрій Макаров та Олександр Зінченко. Спецпроект, побудований у формі діалогу між ведучими програм "Війна та мир" і "Розсекречена історія", порушить такі питання:

  1. Що голодомор означає для нас 85 років потому?
  2. Хто винен у створенні штучного голоду на місцях?
  3. Чому голодування не спричинило масового повстання?
  4. Як голодомор було сприйнято світовою спільнотою?
  5. Яке місце посідають події 1932-33 рр в історії нації і всього світу?

О 20:00 на каналі UA: ПЕРШИЙ вийде спецвипуск програми "Розсекречена історія", де ведучий та історик Олександр Зінченко говоритиме на тему "Як голодомор змінив українців" разом з істориками та психотерапевтами. Як Голодомор відобразився на світогляді тодішніх українців і на життєвих установках українців сучасних? Які зміни відбулись у колективній свідомості? Яких травм завдав Голодомор і як їх подолати? Про відлуння Голодомору — у спецвипуску програми "Розсекречена історія".

На радіослухачів цього дня чекають тематичні програми на трьох каналах Українського радіо.

О 9:00 на UA: радіо Промінь у тригодинній програмі "Ранок ПРО" ключовим словом буде "мовчання", яке часом стає прямою асоціацією з горем. Тему обговорюватимуть з журналістом і дипломатом Богданом Нагайлом, сестрами Тельнюк, сучасними дослідниками Голодомору.

О 9:10 на UA: радіо Культура в програмі "Культура.Live" Олександр Іванов, розробник мапи спогадів очевидців Голодомору, Анжеліка Рудницька з проектом "Свічка пам’яті", а також журналісти та історики говоритимуть про трагедію і відзначення роковин Голодомору.

О 15:00 на UA: Українське радіо та UA: радіо Культура розпочнеться трансляція Державних заходів біля Національного музею "Меморіал жертв Голодомору". У цей час у студії ведучий Сергій Стуканов говоритиме з істориком Геннадієм Єфіменком про міфи, які були в історії часів Гетьманщини та існують досі.

О 21:00 на UA: радіо Культура в програмі "Вистава без антракту" слухачі почують дві тематичні вистави. "Жнива народної скорботи. Свіча пам’яті" — епічно-документальна драми Василя Неволова. Режисер і виконавець — артист Національної філармонії України, лауреат міжнародних конкурсів читців Андрій Бурлуцький. Виставу було представлено на сцені Колонного залу імені Миколи Лисенка Національної філармонії України. Монорадіодрама "По кому подзвін" за однойменним романом Ернеста Хемінгуея. Виконавець — популярний артист театру та кіно, заслужений артист України Олександр Ігнатуша. Режисер-постановник — Наталія Стрижевська. Автор інсценування та ведуча програми — Світлана Гудзь-Войтенко.

25 листопада (неділя)

О 15:05 на UA: радіо Культура ведуча Олена Брайченко у програмі "У своїй тарілці" говоритиме з кандидаткою історичних наук, дослідницею, директоркою Міжнародного благодійного фонду розвитку Меморіалу жертв Голодомору Лесею Гасиджак про "їжу" та все, що сьогодні їжею не є, але у 1932-1933 роках рятувало людей від голодної смерті. Також гостя студії розкаже про те, які зміни відбулися після Голодомору, які страви зникли з того часу, як трансформувалася культура харчування і чому ми в 2018 році можемо відчувати наслідки тієї трагедії.