«Відтінки України» — всеукраїнська прем’єра на Суспільному

«Відтінки України» — всеукраїнська прем’єра на Суспільному

17 вер. 2020

19 вересня на UA: ЧЕРКАСИ та  всіх регіональних телеканалах Суспільного покажуть прем’єрний випуск проєкту про національні спільноти «Відтінки України». Програма виходитиме щосуботи о 19:15.

Читайте також: «Відтінки України» на Суспільному — історії про представників нацспільнот

«Відтінки України» — проєкт, що розкриє глядачам Суспільного мультикультурність країни, різноманіття цінностей та унікальні таланти людей, які мешкають у різних куточках України. Герої говорять й українською, і мовою своєї національної спільноти, зберігають традиції своїх родин та поважають тутешні звичаї.

Журналісти Суспільного зібрали 24 короткометражні документальні історії про талановитих представників 17 національних спільнот, що живуть в Україні: словацької, румунської, німецької, вірменської, ромської, угорської, болгарської, гагаузької, молдавської, єврейської, білоруської, польської, чеської, грецької, азербайджанської, караїмської та кримськотатарської.

Над створенням програми працюють Координаційний центр мовлення національних меншин Суспільного та регіональні команди з Одеси, Закарпаття й Чернівців, що виготовляють програми мовами нацспільнот.

«“Відтінки України” — важливий проєкт регіонального мовлення Суспільного. У співпраці з національними спільнотами з різних регіонів показуємо багатство нашої країни: у переплетенні культур, мов і звичаїв. Саме для таких проєктів ми створили Координаційний центр мовлення національних меншин на Суспільному. Щоб українці більше дізнавалися про свою країну, про цікавих людей, що живуть і творять поряд, про особливості кожного регіону», — коментує член правління Суспільного Микола Чернотицький.

Читайте також: «У фокусі наших проєктів завжди має бути людина», — керівниця Координаційного центру мовлення національних меншин Суспільного

Кожен із героїв «Відтінків України», розповідаючи власну історію журналістам Суспільного, щось майструє чи створює. Ця річ стане експонатом першого в Україні інтерактивного музею культур національних спільнот, який невдовзі запрацює в телецентрі «Олівець». 

«Це правдиві родинні історії. Це про цінності й традиції. Це розповіді про людські долі, часто — драматичні. Спілкуючись із героями в процесі створення проєкту та переглядаючи готові сюжети — я для себе щоразу відкриваю Україну, — розповідає керівниця Координаційного центру мовлення національних меншин Суспільного Анастасія Гудима. — Кожен із героїв «Відтінків України» під час зйомок створює щось власноруч, як-от виріб із гарбуза, малює картину кавою чи вишиває унікальним німецьким стібком. Через талант і ремесло ми показуємо глядачам його особистість та світогляд, цінності й звичаї родини. Завдяки командній роботі журналістів Суспільного в різних регіонах зберемо ці розповіді-експонати в єдиній експозиції, яка буде відкритою для кожного».

Зйомки документальних історій проєкту «Відтінки України» відбулися в дев’яти регіонах. Крім самобутності етноспільнот, команді Суспільного вдалося показати природу кожного краю: від малих сіл до великих міст, гори й ліси, степи та морські узбережжя.

Читайте також: «Еко-люди» — новий проєкт в ефірі регіональних телеканалів Суспільного

У першому випуску програми «Відтінки України» цієї суботи йтиметься про болгарську родину Златових із села Кулевча, що на Одещині, та про пані Йожину з Ужгорода, котра має словацьке й чеське коріння.

Художник та педагог Ілля Златов виготовляє унікальні вироби з гарбузів, які вирощує на своєму городі. Один із таких виробів він передасть до музею нацспільнот, що запрацює на Суспільному. Пані Йожина, яка вдома з онукою розмовляє словацькою, створює писанки з бісеру. Їх жінка не продає — лише дарує. Результат її кропіткої роботи невдовзі теж увійде до експозиції музею в телецентрі «Олівець».

У другому випуску програми «Відтінки України», який вийде 26 вересня, розкажуть про представників німецької нацспільноти на Закарпатті й поляків на Буковині. Далі в програмах журналісти Суспільного познайомлять із відомим дизайнером весільних суконь із румунським корінням із Чернівців та представницею білоруської спільноти з Миколаєва.

Нагадаємо, знімальні групи UA: ОДЕСА, UA: ЗАКАРПАТТЯ та UA: БУКОВИНА опановували формат сторітелінгу для роботи над проєктом «Відтінки України» на тренінгу з режисерської і редакторської сценарної майстерності. Менторами для команд на навчанні стали Юрій Шилов та Азад Сафаров.