Як вибудувати довіру і втримати інтерес глядачів - своїми думками поділились ведучі «Теми дня» на UA: ЧЕРКАСИ

Як вибудувати довіру і втримати інтерес глядачів - своїми думками поділились ведучі «Теми дня» на UA: ЧЕРКАСИ

19 чер. 2020

З початку 2018 року в ефірі Черкаської філії Суспільного транслюється суспільно-політична програма «Тема дня». Це щоденний  прямоефірний проєкт, що виходить у будні у  праймі і є доповненням до випусків новин, бо саме у студії «Теми дня» разом з експертами та учасниками подій обговорюють топові теми регіону.

Команду «Теми дня» на телеканалі UA: ЧЕРКАСИ сьогодні представляють Максим Дубінський і Мар’яна Ободовська. Саме вони готують ефіри, ведуть комунікацію з експертами та гостями, модерують розмову у студії. Максим прийшов на Суспільне, коли побачив перші зміни, зумовлені реформою. Мар’яна нещодавно змінила радійну студію на телевізійну. Ми розпитали у колег, чого довелось навчитись та з якими викликами пов’язана робота у «Темі дня».

 

Як ви прийшли у проєкт «Тема дня»?

Максим Дубінський

— Я двома руками за реформу Суспільного і якби реформи не було, мене б тут не було. Я працюю на телебаченні з 1994 року — на різних каналах, на різних посадах і от саме цього, що відбувається на Суспільному, я довго чекав. Мене зацікавили нові обличчя, молоді люди, новий формат роботи. У програмі «Тема дня» на UA: ЧЕРКАСИ працюю вже понад 1,5 року.

Мар’яна Ободовська

— Я радійниця, працювала на радіопроєкті «Тема дня». Телевізійною «Темою дня» почала займатись кілька тижнів тому. Це не так страшно, як мені здавалося. Дуже приємно, що великий колектив працює над створенням однієї програми. Проєкт виходить в одній зв’язці з новинами, тому ми тісно співпрацюємо, разом думаємо над темами. Також нам допомагають колеги з Українського радіо Рось. Це тимчасово, поки наша телевізійна команда не в повному складі.

Що є головним для журналіста і ведучого проєкту і чого довелось навчитися?

Максим Дубінський

— Головне — стандарти Суспільного. Для мене найцікавіше і найважче — працювати у форматі Суспільного, не дозволяти собі ті речі, які дозволяють деякі колеги-телевізійники (маніпулювати, виконувати замовлення, не балансувати інформацію). Коли маєш досвід роботи на інших телеканалах, приходиш і розумієш, що все, що ти робив до цього, треба міняти, треба працювати над собою, змінити своє ставлення до підготовки програм і взагалі. Це було для мене найскладніше. Зараз «кліше Суспільного» вже накладається на все інше — ти вже не можеш нормально дивитися деякі телеканали, бачиш журналістську нещирість, ті речі, які ми собі у роботі не дозволяємо, бо вважаємо, що це нижче нашого рівня і непорядно щодо нашого глядача, гостя, іноді й теми.

Мар’яна Ободовська

— Я навчилась бути відстороненою, не просувати свою думку. Я навіть не помічала, що моя думка присутня. Коли пишеш сценарій, здається, що ти просто ставиш питання, аж ні. Тепер це стало звичкою — відокремлювати факти від оцінок. Це дуже важливо. Саме тому, що ми навчились це робити — нам довіряють.

На вашу думку, чим програма «тримає аудиторію»?

Максим Дубінський

— Темами. Спікерами. Ми максимально хочемо підібрати цікавих і компетентних гостей. Наприклад, днями у мене був ефір, гаряча тема, — у Смілі понад 600 медпрацівників залишились без зарплати за травень. У місті конфлікт між депутатами й міською владою. Я доклав багато зусиль, щоб витягнути в ефір спікера, начальника відділу охорони здоров’я Смілянської міськради. Він таки приїхав до нас і ми напряму обговорили ситуацію. Для ефіру записали коментарі всіх дотичних до питання виплати зарплати сторін. Наш глядач у Смілі отримав інформацію з першоджерела — холодну, виважену, про те, чому така ситуація склалася і що робиться, щоб розв’язати питання.

Мар’яна Ободовська

— На мою думку, «Тему дня» дивляться ті люди, які вміють критично мислити. Ми показуємо приклад збалансованого інформування. І люди, і громадські діячі, і експерти, і посадовці бачать, що ми не приймаємо нічиєї сторони, обговорюємо ситуацію широко. Ще є запит від суспільства — до нас звертаються наші слухачі та глядачі й розповідають про проблеми — і якщо ця проблема є суспільною, ми розбираємо, обговорюємо і разом шукаємо шляхи вирішення.

Як підтримуєте зв’язок з глядачами?

Максим Дубінський

— Реакцію аудиторії відстежуємо у соціальних мережах. У нас є пряма трансляція на сайт та офіційну фейсбук-сторінку Суспільного Черкас, іноді нам пишуть прямо під час ефіру. Також відстежуємо актуальні та найбільш обговорювані теми. Зазначу, ми не беремо участі у маніпуляціях. От, наприклад, звільнення секретаря міської ради Черкас багато шуму наробило, але ця тема нині є маніпулятивною, адже ситуація пов’язана з конфліктами всередині політичної команди.

Мар’яна Ободовська

— Буває, після програми нам телефонують, щоб уточнити щось або отримати додаткову інформацію. У фейсбуці ставлять свої питання, або виявляють незадоволення тим, що сказав гість. На якісь теми більша реакція, наприклад, комунальні питання завжди мають активну підтримку. Якщо тема економічна — це має менший відгук. Чим більше тема стосується буденного життя, тим більше реагує аудиторія.

Які ще програми викликають інтерес?

Максим Дубінський

— Зараз це теми, що пов’язані з COVID 19 і ситуацією в області, карантин, що робиться для медиків. У нас налагоджена адекватна співпраця з новою пресслужбою ОДА. Службовці надають оперативну інформацію. Коли був спалах у Кам’янці, це маленький райцентр, ми у той же день мали інформацію про ситуацію, кількість зроблених тестів, захист лікарів.

Мар’яна Ободовська

— Я отримала хороший відгук на програму про реорганізацію малокомплектних шкіл, це питання болюче для сіл, є громади, що проти закриття закладів. Є потреба у розв’язанні супутніх питань. Ось що написала глядачка Валентина Бондаренко у коментарі: «Шановні очільники, постійно говорячи про економію бюджету, зверніть спочатку увагу на ті дороги, якими будуть підвозити за кілька десятків кілометрів дітей до опорних шкіл. Яка б не була господиня гарна, і як би економно не розподіляла свій бюджет, ніяка мати не захоче економити на безпеці своєї дитини. Зробіть спочатку дороги, а тоді реорганізовуйте школи. Щоб діти їздили безпечно».

 

Чи відстежуєте ви тему у розвитку і чи знаєте про зміни, що стали наслідком оприлюднення інформації у «Темі дня»?

Максим Дубінський

— У нас була низка ефірів, що стосувались урядової програми «Муніципальна няня». За цією ініціативою батьки, у яких є діти до трьох років, можуть офіційно найняти на роботу няню та отримувати за це щомісячну компенсацію. Героїня першого ефіру, перша жінка у Черкасах, яка захотіла взяти участь у цій соціальній програмі, разом з нами пройшла шлях від подачі заявки до отримання документів. Потім ми розповідали, як спрацювала «Муніципальна няня» у регіоні, який результат було отримано.

Мар’яна Ободовська

— Пам’ятаю, на радіо ми робили ефір про виділення земельних ділянок АТОвцям, до нас звернувся батько учасника бойових дій на сході України, його сину відмовляли в отриманні землі. Було зроблено запит в організацію, що займається земельними питаннями, щоб пояснили, як розглядали справу, чому людина отримала відмову. З’ясувалось, що АТОвець таки має право на землю і він її отримав. Також відбулись зміни після нашого ефіру про стихійне сміттєзвалище на кордоні двох районів. Знайшовся відповідальний і проблему було усунено.

Які ефіри найбільше запам’ятались вам?

Максим Дубінський

— Найбільше запам’ятався «Виборчий округ: Співбесіда» - це був конвеєр, величезний шматок роботи (в одній програмі могло бути одночасно 10-12 кандидатів). З усіма кандидатами треба було сконтактувати, домовитись про певний час ефіру, вибудувати програму — це було складно й цікаво, і ми з цим впорались.

Мар’яна Ободовська

— Запам’ятовуються ті програми, якими я задоволена. А я задоволена тоді, коли змогла максимально доступно пояснити людям ситуацію. Це були ефіри про малокомплектні школи, закриття стоматкабінету, другу хвилю медичної реформи.

Чи охоче йдуть в ефір гості, експерти?

Максим Дубінський

— На жаль, деякі теми ми не можемо взяти саме через дефіцит експертів. Це проблема регіонального телебачення. Експертів мало і Черкаси невелике місто, є ситуації коли гості не хочуть бути разом у студії, або навпаки хочуть у співрозмовники тільки того, з ким добре знайомі. Бувало, що за пів години до ефіру топ спікер переставав відповідати на повідомлення або відмовлявся прийти. Тоді ми максимально намагаємось зробити програму з тими матеріалами, що маємо, в ефірі пояснюємо, чому немає гостя у студії. Зазначу, що таке буває вкрай рідко.

Мар’яна Ободовська

— Не завжди гості йдуть, особливо якщо мають упередження щодо Суспільного або не знайомі з нашими стандартами. Буває бояться, бо не знають чого очікувати. Я розповідаю, попереджаю про опонентів, наголошую, що ми відкриті, нічого не приховуємо, переконую, пояснюю, чим це може бути корисно. Коли людина довіряє нам як журналістам, тоді приходить.

Працювати максимально збалансовано і не гнатися за сенсаціями - легко?

Максим Дубінський

— Я переконаний на 200 відсотків у тому, що наша аудиторія потребує неупередженої, стерильної інформації, без джинси, без хайпу, без заказухи. Працює моя внутрішня цензура — як би не хотілося, стандартами не поступаюсь. Я не маю права чинити так з нашим глядачем. Іноді, як би не хотілося, щоб і рейтинги підстрибнули... Я вірю в те, що з роками наш глядач це зрозуміє. Ми його вчимо критично мислити й фільтрувати інформацію, зараз у соцмережах дуже багато фейкових сенсацій. Якби ми ще 5 -10 років тому почали робити те, що робимо зараз на Суспільному, на цифрових платформах і в ефірах, можливо, і ситуація у країні була б інша. На жаль, ми втратили час, на мою думку.

Мар’яна Ободовська

— Якщо я не матиму всіх коментарів, і перевіреної інформації — тоді програми не буде, поки немає балансу — немає якісної програми.

Що для вас означає бути частиною Суспільного?

Максим Дубінський

— Бути причетним до цієї довгоочікуваної реформи телебачення, як на мене, — великий досвід і велика гордість. Я пам’ятаю народження місцевого телебачення, його контент. Я думаю, є нарешті шанс у нашій країні збудувати нормальне ЗМІ. Не державне і не комерційне, не приватне, що заради грошей готові майже на все. Я проходив через це особисто.

Мар’яна Ободовська

— Ми зараз більше працюватимемо у форматі «всі для всіх». Радіо вже давно має такий проєкт. Програма «Вся країна» дає можливість одномоментно побачити, як у різних регіонах вирішується одне питання. Це дає розуміння України, її цілісності. Хочу, щоб люди знали, що можуть розраховувати на те, що на Суспільному є вся потрібна їм інформація. Для роздумів і для висновків.