Робити рейтинги на незбалансованій інформації — це ж тимчасово, а ми здобуваємо довіру, — ведучий новин UA: ЧЕРКАСИ Станіслав Шемет

Робити рейтинги на незбалансованій інформації — це ж тимчасово, а ми здобуваємо довіру, — ведучий новин UA: ЧЕРКАСИ Станіслав Шемет

6 тра. 2020

Завжди спокійний і зосереджений, уважний і вміє правильно розставити акценти. Його впізнають городяни, беруть за приклад колеги. Чи легко виправдати довіру? Ми розпитали у ведучого новин Суспільного Черкас Станіслава Шемета про роботу з інформацією і карантинні зміни.

Що змінилось у вашій роботі під час карантину?

Відбулись зміни організації робочого процесу, кому дозволяє функціонал — працюють дистанційно, хтось чергується, організовано транспортне перевезення. На період карантинних обмежень ми зменшили кількість випусків новин. Наразі в ефір виходять тільки денні й вечірні випуски новин о 13:30, 17:00, 19:00 та 20:30. Перші новини на радіо о 12:00. Маємо дезінфектори, рукавички, маски, дотримуємось санітарних норм і обмежень. Та, перш за все, змінились теми наших сюжетів, більше говоримо про карантин, показуємо, як він впливає на життя черкащан.

Чи змінилась атмосфера у ньюзрумі?

У ньюзрумі кожен робить свою роботу. Треба вислухати синхрони, розкадруватись, перевірити інформацію, домовитись про зйомки. Пам’ятаємо про підтримку, дівчатам вдається створити настрій, пригостити смаколиками, запропонувати цікаві лайфхаки (домашні дезінфектори, наприклад). Мої коліжанки знаходять вихід з будь-якої ситуації. Інколи питають поради — чи слово потрібне підібрати, чи з контактами для організації зйомок допомогти.

Чи легко тримати емоційну рівновагу? І чи взагалі емоції потрібні в новинах?

Ми живемо не у вакуумі, багато читаємо, відстежуємо теми. А інформаційна хвиля, як цунамі — ти чуєш, що десь іде, але тебе це поки не стосується, проте, постійно читаєш, читаєш і у тебе теж з’являється страх, боязнь за сім’ю, батьків, все навколо. Згодом втрачаєш контроль. Це хибний шлях, треба повертатися, верифікувати інформацію або просто на якийсь час перестати її відстежувати, перемкнутися. Раджу дивитись, читати, слухати ті ЗМІ, до яких є довіра, які працюють за стандартами. А за стандартами — новини треба подавати без емоцій, тільки факти. Так працює Суспільне.

Маєте секрети підготовки до ефіру, особливо у неспокійні карантинні часи?

Жодних секретів немає. Стресові ситуації є зараз, бували й раніше. У нас війна уже триває 5 років, там набагато більше стресу. Щоб зібратися, раджу відволіктися, не думати ні про що, подивитися у вікно, проглянути позитивну інформацію — кілька хвилин і ти вже «повертаєшся в себе», можна працювати.

Що може «зачепити» ведучого новин?

Мене завжди «зачіпає» те, що люди не лише про себе думають, а починають щось робити для інших. Розносять продукти тим, хто не може вийти з дому, шиють маски. Люди не сидять кожен у своїй квартирі з думкою «захворію чи ні», а допомагають.

Чи може нас карантин чомусь навчити, змінити?

Тепер, коли є загроза ще однієї інфекції, яка ще й поширюється дуже легко — більш застережливо обираєш свої дії, відчуваєш відповідальність перед рідними, суспільством.

А професійна відповідальність?

Ми інформуємо про події, транслюємо офіційні дані. Вигадувати та лякати — не наше завдання. Людина кілька разів зайде на заголовки, що привернуть її увагу, а потім втратить довіру до ЗМІ. Робити рейтинги на незбалансованій інформації — це ж тимчасово, а ми здобуваємо довіру.

Як, на Вашу думку, можна убезпечити себе від неправдивої інформації?

Я не ходжу на незнайомі ресурси, довіряю тим джерелам, які мають добру репутацію і відповідальність. Зараз є маса якихось нових сайтів. Як їм можна довіряти, якщо не знаєш коли вони з’явились, чиї вони і яку мету переслідують? Щодо правдивості, ще раз нагадаю — має бути зазначено джерело, кожна інформація має бути персоналізованою, це стандарт. Тоді можна з’ясувати, де людина працює, що зробила, чи її думку можна вважати авторитетною. На Суспільному ми твердо дотримуємось стандартів.

Що зробите після карантину?

Житиму далі. В першу чергу, хочеться вийти з двору. Поїду на природу, влаштую пікнік, ловитиму рибу. У мене троє дітей, нам буде чим зайнятися (усміхається - ред).

 

Читайте також: Місяць тому я й не уявляла, скільки цікавих тем для сюжетів у період карантину, - шефредакторка новин UA: ЧЕРКАСИ Ніна Волощук