Виїзна студія UA: ЧЕРКАСИ мовила з книжкового фестивалю

Виїзна студія UA: ЧЕРКАСИ мовила з книжкового фестивалю

16 жов. 2019

1113 жовтня втретє відбувся книжковий фестиваль у Черкасах. На три дні місто стало майданчиком для літературних зустрічей і презентацій. Гості взяли участь у понад 100 подіях на 19 локаціях. На захід приїхали 53 видавництва з Києва, Львова, Вінниці, Тернополя, Харкова та Івано-Франківська.

Регіональна філія Суспільного UA: ЧЕРКАСИ інформаційно підтримувала подію, на фестивалі працювала виїзна студія телеканалу. Команда провела 15 інтерв’ю, зокрема з братами Капрановими, Сергієм Жаданом, Вахтангом Кіпіані, Сашком Дерманським, Іреною Карпою і Євгеном Клопотенком, зробила 12 включень в ефіри, стріми та фоторепортаж.

«Це був наш перший досвід організації виїзної студії, — розповідає продюсерка UA: ЧЕРКАСИ Олена Баніна, — тому хвилювалися, чи вдасться реалізувати все, що хотілося і з технічного, і з творчого боку. Це була своєрідна перевірка на здатність працювати в польових умовах, коли не все можна врахувати, як-от репетиція гурту в залі за стіною чи люди перед камерою під час включення із фоє філармонії. Це було тестування командної роботи, коли треба швидко ухвалювати рішення. І, звісно, це була радість від спілкування з учасниками й гостями фестивалю».

Продюсерка відзначила злагодженість команди, яка працювала над проєктом: організаторів і волонтерів, працівників UA: ЧЕРКАСИ й технічної групи пересувної телевізійної станції з Кропивницького. Усього провели майже три години телеефірів і півтори години радіоефірів. На фестивалі працювали Галина Мазур, Олена Олександрова, Олексій Юрін, Марина Денисенко, Олена Захарова та Мар’яна Ободовська.

«Здавалося, що фестивальна атмосфера захопила все місто, зазначила редакторка UA: Українське радіо «Рось» Олена Олександрова, імена письменників та книжки часто згадувалися в приватних розмовах у кав’ярнях, на площах і вулицях. І мені дуже приємно, що до цієї культурної події долучитися й наша команда. Для мене це безцінний досвід».

Редактор UA: Українське радіо «Рось» Олексій Юрін розповів про свій телеефір на фестивалі: «Працювали на локації у філармонії. Першого дня в одному вусі в мене був навушник і я чув усі переговори режисера з операторами й ведучими, а в інше — саундчеки із залу. Доводилося постійно зберігати максимальну концентрацію, щоб вести розмову. Але отримав колосальне задоволення від скаженого драйву та спілкування із зірками сучасної літератури».

«У режимі реального часу з епіцентру книжкового фестивалю передавати «живу» інформацію, спілкуватися з відомими письменниками про їхні «свіжі» твори й історію «від рукопису до книжки», відкривати для себе й аудиторії видавництва з їхніми концептуальними підходами до відбору творів це те, що мені надзвичайно сподобалося, — поділилася враженнями редакторка UA: Українське радіо «Рось» Марина Денисенко. — Маю ще один журналістський досвід і з десяток новеньких книжок, якими надихатимуся довгими осінньо-зимовими вечорами».

«Я спілкувалася з організаторами, гостями, відвідувачами в центрі подій — у фоє обласної філармонії, — розповіла керівниця ранкового шоу на UA: ЧЕРКАСИ Галина Мазур. — Хотілося познайомити нашого глядача з різними учасниками: творцями мультфільмів, авторами листівок, майстринями та й просто відвідувачами, які ділилися враженнями та показували нам свої покупки».

Директорка Черкаського книжкового фестивалю Людмила Фіть зазначила, що фестиваль мандрівний, тому цьогоріч подію відвідали багато гостей із районів.

«У Черкасах ми відчуваємо підтримку журналістської спільноти, — сказала Людмила Фіть.Круто, що цього року в нас працювала виїзна студія Суспільного. Це додає ваги фестивалю, люди іншими очима дивляться на подію, коли працюють камери, а тим паче пересувна студія. Гості, у яких беруть інтерв’ю, вдячні за потужну інформаційну підтримку. Команда, котра працювала з нами, додає наснаги».

«Роботи зробили багато. Але обов’язково повторили б ще, — каже продюсерка UA: ЧЕРКАСИ Олена Баніна. — Ми зрозуміли, що годинних чи півторагодинних ефірів замало. Якщо пощастить наступного року бути інфопартнерами Черкаського книжкового фестивалю, то подумаємо про "марафон"».

Дивіться фоторепортаж із події на фейсбук-сторінці UA: ЧЕРКАСИ, ранкові телеефіри — на ютуб-сторінці філії, радіоефіри — за посиланням.

 

 

Фотографував Максим Шевченко

 

Третій Черкаський книжковий фестиваль організувала ГО «Книжковий маестро» за підтримки Українського культурного фонду.