«Лютий рік» — спецефір «Суспільне. Спротив» до річниці повномасштабного вторгнення

«Лютий рік» — спецефір «Суспільне. Спротив» до річниці повномасштабного вторгнення

23 лют. 2023

24 лютого з 7:00 до 11:00, з 12:00 до 16:00 та з 17:00 до 21:00 в ефірі всеукраїнського проєкту «Суспільне. Спротив» розповімо про нашу боротьбу й готовність відновлювати втрачене і будувати нову Україну — спецпроєкт «Лютий рік» транслюватимуть місцеві телеканали Суспільного та супутниковий телеканал Суспільне Новини.

«Рік повномасштабного вторгнення справді був лютий у всіх значеннях цього слова. Для багатьох українців лютий 2022 року триває й досі, вже цілий рік, —  каже координатор спецефіру «Лютий рік» Олександр Єльцов. — Цей спецефір складатиметься з трьох частин: ранок, день і вечір. Кожна частина триватиме чотири години, як і звичайний інформаційний день на місцевих каналах Суспільного. Втім, кожна частина матиме різні тематики».

Читайте також: Фільм-розслідування «Буча 22» — на телеекранах Польщі, Литви та Грузії

У ранковому блоці згадаємо про те, як почалося 24 лютого для різних регіонів країни і загалом якими були перші дні повномасштабного вторгнення. Говоритимемо про те, як відреагувало українське суспільство на вторгнення, як почали допомагати одне одному, як Укрзалізниця евакуювала громадян попри обстріли, як відреагували країни Заходу та надали притулок мільйонам українців. 

«Протягом ранкових чотирьох годин ми вмикатимемо кореспондентів і безпосередніх учасників подій, людей, які першими зустріли повномасштабне вторгнення. Це будуть увімкнення з міст, що першими відчули на собі удари, які боролися і не здалися. Крім того, передбачаємо залучення експертів, які нам розкажуть, чому саме так відбувались бойові дії, за рахунок чого Україні вдалося встояти і, попри всі очікування, не здатися за три дні», — говорить шеф-редактор Суспільне Рівне Орест Гринюк.

У денному блоці йтиметься про ключові події повномасштабного вторгнення: захоплені та звільнені території, про те, як змінювалася підтримка Заходу впродовж року, як розвивалася економіка й культура за цей рік

«Ми розглядатимемо вплив війни на різні аспекти життя країни. В першій годині проаналізуємо військовий фронт: як змінювався характер бойових дій, їхній масштаб, а також те, як Захід підтримував Україну, зокрема і щодо передачі озброєння. Друга година: міста України, які залишилися нескореними і витримали удари та напад ворожої армади. Ми очікуємо кілька включень безпосередньо з цих міст. У третій годині розглянемо вплив війни на економіку країни, а також поступ України до ЄС та НАТО. Четверта година буде присвячена культурному фронту, де ми говоритимемо про утворення нових культурних та соціальних явищ, які утворилися під впливом війни. Також поговоримо про спортивне життя під час війни і релігійну складову сучасної України», — розповіла завідувачка редакції контенту Суспільне Ужгород Анастасія Соболєва.

У вечірньому блоці говоритимемо про відбудову того, що зруйнували росіяни. Як це вже відновлюється і буде відновлюватися надалі. А відновлення потребують не лише будинки: потрібна психічна й фізична реабілітація військових, цивільних та дітей. Також зараз важливо, як буде розвиватися економіка України після війни.

«Візія майбутнього — так би я сказала про наш тематичний блок. Ми говоритимемо про майбутнє: про відновлення країни, відновлення людини, побудову нового іміджу України у світі (і політичного, і економічного). Хочемо показати, що навіть у час війни українці шукають шляхи, щоб стати сильнішими», — каже шеф-редакторка Суспільне Львів Ольга Крупник.

Читайте також: Дарина Коломієць, Суспільне: «Ввечері лягала на підлогу і ридала, а вранці вставала, одягаючи маску непорушності»

Нагадаємо, Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське РадіоРадіо ПроміньРадіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.