Чи є у Черкасах вулиця Бандери та хто змінює назви топонімів — тематичний проєкт Суспільне Черкаси

Чи є у Черкасах вулиця Бандери та хто змінює назви топонімів — тематичний проєкт Суспільне Черкаси

20 лют. 2023

Суспільне Черкаси підготувало тематичний проєкт про декомунізацію черкаських вулиць. Авторка циклу Ірина Філенко створила п’ять сюжетів, у яких розповіла про культуру пам’яті, концепцію перейменування вулиць і ставлення черкасців до таких змін. З відео працювали оператори Максим Шевченко, Федір Коцаба та Олександр Кулик, монтував головний режисер Микола Волощук.

«Тему про перейменування вулиць у Черкасах я знімаю протягом п’яти років. Деякі з вулиць, які топонімічна комісія хотіла перейменувати у 2018-му, так і залишилися незмінними. Тепер, після років роботи на телебаченні та значних змін в топонімах обласного центру, я дослідила цю тему глибше. Визначила ключові теми, над якими хочу попрацювати, з рештою допомогли члени топонімічної комісії, які роками працюють у цьому напрямі», — зазначає випускова редакторка Суспільне Черкаси Ірина Філенко

   | Читайте також: Три революції та масові розстріли на Майдані: спецпроєкти Суспільного до Дня Героїв Небесної Сотні

Учасники топонімічної комісії, історики Віталій Масненко, Михайло Сиволап, Сергій Шамара роз’яснили вибір назв для нових вулиць, мистецтвознавиця Ольга Мартинова наголосила на важливості збереження імен місцевих митців у топонімах міста, а секретар топонімічної комісії Олексій Дубовий розповів, як відбувається комунікація з жителями вулиць, де міняють назву.  

«Я не хотіла класичного розгляду: чому саме цю вулицю хочуть перейменувати, — каже Ірина Філенко. — Шукала нових тем та способів подання: хто працює в топонімічній комісії, чи доцільно називати топоніми прізвищами загиблих героїв, чи можуть черкасці своїми рішеннями впливати на перейменування, чи змінилися таблички на будинках після великого перейменування в 2015 році».

Ірина каже, що прожила всі ці п’ять сюжетів, намагалась донести важливість змін і радіє, що глядачі відгукувались на побачене: 

«Відгуки були різні й глядачі продовжують їх залишати у Ютубі. Я ціную погляди кожної людини на цю тему, яку хочеться пізнавати, розбиратися чому саме так, а не поверхово оцінювати зміни».

   | Читайте також: Аліна Смутко: «Зберегти свій інтерес до пошуків людяності»

Всі відео тематичного проєкту можна переглянути на ютуб-каналі Суспільне Черкаси:

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

У Черкаській області це телеканал Суспільне Черкаси та Українське Радіо Рось.

Оперативні та перевірені новини про Черкаси та область шукайте на діджитал-платформі: