Про музику, що відповідає ритму життя, говорили на UA: ЧЕРКАСИ

Про музику, що відповідає ритму життя, говорили на UA: ЧЕРКАСИ

15 тра. 2019

15 травня у приміщенні Суспільного Черкащини відбулась Всеукраїнська прес-конференція на тему «Нова? Сучасна? Українська музика..!». Про виклики у розвитку академічної музики сьогодні говорили з українськими композиторами, виконавцями, диригентами: Анною Школьніковою, Олександром Дяченко, Олександром Щетинським, Тетяною Бачул, Оленою Якуніною, Маркіяном Свято та Євгенією Марчук. До розмови доєднались черкаські журналісти та студенти. Модератором дискусії стала Галина Мазур, керівниця ранкового шоу на UA: ЧЕРКАСИ.




Академічна, класична чи сучасна? Про музику за кордоном та в Україні, про музичну освіту та можливість вибору. Як навчити дітей слухати класичні музичні твори та якими є правила хорошого тону на симфонічних концертах? Про це говорили на прес-конференції «Нова? Сучасна? Українська музика..!».

Композиторка, Анна Школьнікова зазначила: “На мою думку, музика має жити і розвиватися завдяки таким заходам, як «Музичні імпрези», де можна порівняти різні види авторської композиторської музики”.

Олександр Дяченко, заслужений діяч мистецтв України впевнений, що для популяризації сучасної академічної музики повинна бути система, план, треба ретельно підбирати репертуар. “У кожному концерті у дозованій формі мають звучати різні стилі музики, - каже він. - Це буде цікаво і глядачам, і виконавцям”.

Олександр Щетинський, композитор і викладач, розповів, що в Україні працюють потужні колективи і композитори, тому люди можуть обирати. Глядачам він порадив готуватися до концертів - слухати лекції, читати у відкритих джерелах.

Композиторка Тетяна Бачул, впевнена, що академічну музику потрібно вивчати зі школи. Проте, у цьому питанні є недоліки в навчально-освітньому процесі і труднощі з популяризацією.

Якщо музика якісна і цікава – її треба виконувати постійно, - зазначила піаністка Олена Якуніна. - Від виконавської майстерності залежить 99% успіху”.

На думку співака Маркіяна Свята, рівень сприйняття академічної музики за кордоном досить високий. Для її популяризації в Україні ж потрібна потужна реклама, агенти. “Поки що у нас немає системи меценатства, яка була ще років 100 назад, - каже він, - тому ми маємо знаходити такі майданчики, як фестиваль«Музичні імпрези України».



Нагадаємо, Черкаська філія Суспільного стала генеральним інформаційним партнером «Травневої трилогії» IV Міжнародного фестивалю академічної музики «Музичні імпрези України». Крім Всеукраїнської прес-конференції на тему «Нова? Сучасна? Українська музика..!» у рамках проекту відбулись камерний та симфонічний концерти.

Більше інформації про подію дивіться у відео на офіційній сторінці UA: ЧЕРКАСИ у Facebook