Як працює «швидка» в умовах воєнного стану — інтерв’ю Суспільне Черкаси

Як працює «швидка» в умовах воєнного стану — інтерв’ю Суспільне Черкаси

26 гру. 2022

Про роботу служби екстреної медичної допомоги у 2022 році журналістці Суспільне Черкаси Марії Гаврилян розповів керівник Черкаського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Ігор Фесун. Дивитись інтерв’ю можна на сайті філії або у всеукраїнському телепроєкті «Суспільне. Спротив».

Читайте також: Бути вдома — нові історії волонтерства у проєкті «Двері» на Суспільному

Ігор Фесун розповів про підготовку команди до надзвичайних ситуацій і як організували роботу під час повітряних тривог.

«Згідно з рекомендаціями міністерства, ми не працюємо під час повітряної тривоги. Але завжди є винятки, — розповідає керівник обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Ігор Фесун. — Ми прийняли для себе рішення — відправляти бригади на екстрені та критичні виклики: ДТП, кульові поранення, ножові поранення тощо».

Кількість викликів зараз не збільшилась, змінилися причини звернення громадян, зазначає він: «Відразу після відбою тривоги пішли виклики щодо підвищеного тиску, трохи щодо серцевих захворювань, але загальна кількість — не збільшилась. Далі у нас із кожним днем почали збільшуватись виклики по ножових пораненнях, до слова — це виклики не від військових, а від цивільного населення. Збільшилась кількість агресії, сварки, які доводять до серцевих нападів, бійки тощо».

Цього року черкаським медикам довелось працювати і на територіях, звільнених від ворога, до прикладу, на Херсонщині. А в технічному арсеналі з’явився спеціально обладнаний автобус. Щоб працювати з ним, команда пройшла навчання.

«Черкащина — перша область в Україні, яка везла в автобусі пацієнтів на апараті штучної вентиляції легень. До того ж ми везли не одного, а одразу декількох. Хоча ті самі норвежці, які подарували цей автобус, вони нас запевняли, що можна перевозити одного — максимум трьох людей, — зазначає медик. —  Ми везли одночасно чотирьох, це було дуже велике навантаження. Це була дуже далека дорога, ми в дорозі провели добу. Але всіх довезли, всі живі, всі здорові. В автобусі всередині працює кілька команд одночасно, ми можемо перевозити на великі відстані велику кількість людей. Нещодавно перевозили ним одночасно 11 людей. Вони всі під наглядом, для їхнього комфорту зроблено все, що потрібно, одночасно ми можемо займатися кількома тяжкими пацієнтами».

Також велике значення центр надає освітній роботі, систематично проводяться безплатні курси домедичної допомоги.

«Курси домедичної допомоги ми проводимо постійно. В нас дуже потужний навчально-тренувальний відділ. Цього року нам додалось роботи — ми навчаємо сили оборони області, — каже Ігор Фесун. —  Навчаємо і цивільних, і спецслужбовців, і військових. Наші викладачі, паралельно з викладанням, ще й працюють: вдень викладають, вночі — на виїздах. І якщо ми хоч одну людину навчимо надавати допомогу, і вона когось врятує, це окупиться для всіх».

Більше дивіться у відео:

Читайте також: Прем’єра другого сезону мультсеріалу «Тото» на Суспільному

Всеукраїнський проєкт «Суспільне. Спротив» виходить в ефір у будні з 7:00 до 11:00, з 12:00 до 16:00 та з 17:00 до 21:00 одночасно на телеканалі Суспільне Новини та усіх місцевих телеканалах Суспільного. 

Добірки-дайджести найцікавіших інтерв’ю та матеріалів інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив» щосуботи (з повтором у неділю) з 7:00 до 10:00, з 12:00 до 15:00, з 17:00 до 20:00 на Суспільне Новини та усіх місцевих телеканалах Суспільного.

Нагадаємо, Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Читайте і дивіться оперативні та перевірені новини про Черкаси та область: 

Телетрансляцію Суспільне Черкаси можна дивитись онлайн на сайті філії.