Зброя і віра: капелан Володимир Педько в інтерв’ю Суспільне Черкаси

Зброя і віра: капелан Володимир Педько в інтерв’ю Суспільне Черкаси

15 лис. 2022

Військовий капелан Володимир Педько готував себе до мирного життя у молитві. Та від початку повномасштабної війни відправився у зону бойових дій. Чим він там займався, як отримав поранення, усвідомлення чого на війні виявилось найскладнішим — він розповів журналістці Суспільного Вікторії Хамазі. Відео розмови можна дивитись на сайті Суспільне Черкаси або в телеефірі міжрегіонального марафону «Суспільне. Спротив».

Читайте також: «Культурний інстинкт» з Софією Челяк: інтерв’ю, які ви могли пропустити

Поранення отримав на Донецькому напрямку, першу допомогу надали побратими, а евакуаційна машина під’їхала впродовж кількох хвилин.

«Перший тиждень після поранення, коли воно все пече і болить, не можеш перелягти на бік, я думав, що місяць навіть на милиці не стану»,  — згадує Володимир Педько.

Минув місяць і він впевнено ходить та з вдячністю згадує лікарів і побратимів.

«Я в лікарню приїхав з телефоном, воєнником і коштами, які хлопці мені дали про всякий випадок, — розповідає капелан. — На другу добу мені волонтери принесли, що вдітися. А кошти лежать у мене ще досі. Я чекаю, поки зустріну товариша, який мені дав їх на лікування, щоб віддати… Було враження, що лікуюсь, ніби в Німеччині, тільки всі спілкуються українською мовою».

Володимир Педько упевнений, що нині оборону тримає вся Україна і ніде нема безпечного місця, бо ракета може прилетіти скрізь: «У нас фронт це вся Україна.  Всі в нас військовослужбовці не важливо, чи він служить в армії, чи працює айтішником і платить податки, чи волонтерить і плете сітки».

Про своє служіння розповідає так:

«Душпастирська опіка — це такий вид допомоги військовослужбовцям, який, найперше, має підвищувати їхній моральний бойовий дух, щоб в них не було сумніву в своїх діях. Звісно, це задоволення релігійних потреб сповіді, причастя тощо. Наступне моральна підтримка рідних. Бо дуже важливий аспект  наскільки військовий переживає за свій тил: батьків, дружину, дітей».

Чи з’являється більше віри у Бога під час бойових дій?

«Віра, яка з’являється в кризові моменти, набагато глибша, вона позбавлена нашарувань традицій,  — зазначає отець Володимир. Вона щира, глибока, але її треба трансформувати з розумінням, що задача Бога не рятувати наші життя фізичні тут, а набагато глибша, серйозніша задача. І тоді настає час, щоб людина надалі росла і змінювалась».

Чому воює без зброї?

«Не може (капелан ред.) захищати своє життя ціною життя інших людей, навіть противника. Капелан не має права брати до рук зброю, якщо йому здалося, що його життя під загрозою. Але якщо ми маємо захищати життя інших, то ми можемо використовувати будь-які ресурси»,    упевнений Володимир Педько.

Чому пройшов курси медичної допомоги та які ще практичні вміння капелана допомагають захисникам і  чи посилилася віра після пройденого дивіться у відео:

Читайте також: Актор у тилу і розвідник на передовій — інтерв’ю Суспільне Черкаси з Олександром Гуменним

Нагадаємо, міжрегіональний проєкт «Суспільне. Спротив» можна дивитись в телеефірі на  місцевих телеканалах Суспільного, зокрема Суспільне Черкаси, щобудня вранці з 7:00 до 11:00, вдень з 12:00 до 16:00 та ввечері з 17:00 до 21:00. 

Добірки-дайджести найцікавіших інтерв’ю та матеріалів інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив» — щосуботи у ранковий, денний та вечірній час (з повтором у неділю) з 7:00 до 10:00, з 12:00 до 15:00, з 17:00 до 20:00.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 місцеві телерадіокомпанії.

У Черкаській області це телеканал Суспільне Черкаси та  Українське Радіо Рось.

Оперативні та перевірені новини про Черкаси та область шукайте на діджитал-платформі: