Життя області в умовах відключень електроенергії — Ігор Табурець в інтерв’ю Суспільне Черкаси

Життя області в умовах відключень електроенергії — Ігор Табурець в інтерв’ю Суспільне Черкаси

11 лис. 2022

У Черкаській області діють графіки відключення електроенергії, а деякі підприємства змінюють режим роботи, аби розвантажити енергосистему в пікові години. Про ці та інші виклики воєнного часу Суспільному розказав начальник обласної військової адміністрації Ігор Табурець. Відео розмови можна дивитись на сайті Суспільне Черкаси або в телеефірі міжрегіонального марафону «Суспільне. Спротив».

Читайте також: «Кримське питання» на Суспільне Черкаси: відповідальність росії за міжнародні злочини

Як відбуваються відключення електроенергії?

— Спочатку аварійно відключались цілі регіони держави. Коли ситуація трохи стабілізувалась, почалось відновлення, ми змогли перейти на погодинний графік відключень. Він умовно поділений на три черги, щодвігодини відключаємо ту чи іншу чергу. Ми намагаємось уникати відключень об’єктів критичної інфраструктури. Це і лікарні, і комунальні служби, які мають забезпечувати водою і водовідведенням, це і правоохоронні органи. Якщо будинки перебувають на одній лінії з такими об’єктами, ми намагаємось не відключати. Буває, будинок з однієї сторони вулиці відключений, з іншої не відключений — це залежить, від якого трансформатора йде заживлення будинку. Тут треба з розумінням до цього ставитись.

Чи убезпечені лікарні від знеструмлення?

— Ми заздалегідь продумували це питання. Коли в перший день дві третини області було без світла, наші лікарні, зокрема, обласна, в автоматичному режимі переключились на дизель-генератори. Маємо в області 42 лікарні, вони всі мають або дизельні генератори, або бензинові. 73 одиниці забезпечують діяльність лікарень. Всі лікувальні об’єкти забезпечені і електрикою, і теплом.

Чи змінює бізнес графіки роботи?

— З усього переліку підприємств і організацій є понад три десятки найбільш енергоємних. Ми з ними зустрілися і провели аналіз їхнього споживання. Таким чином, прийшли до висновку, як зможемо вийти з ситуації, випрацювали свій режим роботи, і близько третини підприємств перейшли на нічний режим роботи. Ми врахували це в функціонуванні під час комендантської години. Сподіваємось, що зможемо перезавантажити систему енергозабезпечення рівномірно впродовж усієї доби.

Як організовано опалювальний сезон у таких умовах?

— Котельні всіх 16 теплокомуненерго області функціонують в повному обсязі з альтернативними підходами до живлення. Коли відключається світло, ми здатні забезпечити тепло осель. Крім цього, велика робота проводиться з підготовки додаткових резервних пунктів обігріву. Це будуть стаціонарні й мобільні приміщення, укомплектовані необхідним набором засобів. У разі потрапляння, наприклад,  ракети в газові розподільчі станції, ми зможемо забезпечити альтернативні види опалення у цих пунктах обігріву.

Про відновлення об’єктів, які постраждали від ракетних обстрілів, систему компенсацій, як будуть працювати зараз школи, охорону важливих об’єктів під час відключень електроенергії  — дивіться у відео.

Читайте також: Опубліковано текст Радіодиктанту національної єдності-2022

Нагадаємо, міжрегіональний проєкт «Суспільне. Спротив» можна дивитись в телеефірі на  місцевих телеканалах Суспільного, зокрема Суспільне Черкаси, щобудня вранці з 7:00 до 11:00, вдень з 12:00 до 16:00 та ввечері з 17:00 до 21:00. 

Добірки-дайджести найцікавіших інтерв’ю та матеріалів інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив» — щосуботи у ранковий, денний та вечірній час (з повтором у неділю) з 7:00 до 10:00, з 12:00 до 15:00, з 17:00 до 20:00.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 місцеві телерадіокомпанії.

У Черкаській області це телеканал Суспільне Черкаси та  Українське Радіо Рось.

Оперативні та перевірені новини про Черкаси та область шукайте на діджитал-платформі: