Вільні та незалежні — бійці ТрО та Суспільне Черкаси разом писали Радіодиктант

Вільні та незалежні — бійці ТрО та Суспільне Черкаси разом писали Радіодиктант

9 лис. 2022

9 листопада, у День української писемності та мови, Суспільне Мовлення провело 22-й Радіодиктант національної єдності. Ініціатором цього флешмобу в 2000 році стала команда Українського Радіо. Відтоді українці, у якій країні світу не були б у цей день, об’єднуються довкола рідної мови. 

«Сьогодні мова це один з інструментів нашої перемоги. Хочеться, щоб всі українці це розуміли і підтримували такі ініціативи, — упевнена редакторка Українського Радіо Рось Альона Ніколенко.  Адже мова це історія наших дідів та батьків, а ми є носіями цього скарбу для наших дітей. Цей Радіодиктант єднає нас, як націю вільних та незалежних».

Читайте також: Радіодиктант національної єдності: історія

Працівники Суспільне Черкаси писали Радіодиктант разом з військовослужбовцями 118-ї бригади територіальної оборони ЗСУ у Черкаській області. Бійці бригади беруть участь у бойових діях, у жовтні цього року з рук президента України отримали Бойовий прапор. 

«Це перекличка своїх. Своїх за ідеєю, духом і баченням майбутнього, каже старший солдат Володимир Мукан. За останні 7 років я жодного разу не пропустив цієї події. Торік заради написання диктанту зумисне переніс свою участь у зустрічі із членами правління найбільшої страхової компанії центральної Європи, де я працюю». 

Військовослужбовиця Вікторія Пономаренко теж пише диктант не вперше. Кілька років поспіль долучалася до акції разом з колегами із наукової бібліотеки імені Михайла Максимовича Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Цьогоріч для неї «не у вишиванці в університетській аудиторії, а у військових строях і у воєнний час» флешмоб набуває особливого значення.

«Українці вкотре вразили весь світ своєю незламністю, винятковою мужністю, сміливістю і єдністю. Українська армія щодня виборює непорушне право на недоторканність кордонів нашої держави, знищуючи російського агресора, наголошує військовослужбовиця. Українська мова для наших воїнів це водночас потужна зброя і могутні слова молитви, покликані захистити національну самобутність України, генетичний код української нації. Мова єднає, додає сили і впевненості, бо вона несе добро, любов і непохитну віру в нашу Перемогу».

«Є й практична складова вживання мови військовими ідентифікація “свій-чужий”. Тому під час бойових дій наші воїни розмовляють по раціях лише українською, різноманітні паролі та кодові слова створюють саме із питомо українських слів чи діалектів. Українську ворогу важче зрозуміти», — додає Володимир Мукан.

Вікторія і Володимир упевнені, що для українців важливо говорити українською, навіть лаятись українською. 

«Українська - мʼяка, тепла, багата, цікава своїми зворотами, діалектною лексикою, має особливий шарм навіть у неперевершено-крутій лайці героїв творів І. Нечуя-Левицького, О. Довженка та багатьох інших митців української культури», — підкреслює захисниця.

На думку Володимира Мукана, «Російська це мова ворога. Кожен має визначитися, з ким він».

Зараз ми прагнемо захистити і зберегти свою країну, і впевнені, що це треба робити на всіх фронтах.

«З початку повномасштабної війни Українське Радіо Рось продовжило нести інформаційну варту на Черкащині. Але це вже інші відчуття, інша відповідальність перед слухачами, інші історії. Більше про підтримку, волонтерство, про жагу до життя. Це ще більша повага до рідної мови і рідного слова. І важливо, що цю боротьбу ми ведемо разом з нашими слухачами», каже редактор Українського Радіо Рось Іван Лила.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 місцеві телерадіокомпанії.

У Черкаській області це телеканал Суспільне Черкаси та  Українське Радіо Рось.

Оперативні та перевірені новини про Черкаси та область шукайте на діджитал-платформі: