«Роблю те, що повинен, як син цієї землі», — черкаський боєць в інтерв’ю Суспільне Черкаси

«Роблю те, що повинен, як син цієї землі», — черкаський боєць в інтерв’ю Суспільне Черкаси

13 жов. 2022

Працював програмістом, здобув освіту історика, 24 лютого вступив до лав Черкаської тероборони, бойове хрещення пройшов у Попасній у квітні, був там поранений. Боєць Черкаської ТрО із позивним «Йося» розповів  журналістці Суспільне Черкаси Марії Гаврилян про свою мотивацію і бойовий досвід. Відео розмови можна дивитись на сайті Суспільне Черкаси або в телеефірі міжрегіонального марафону «Суспільне. Спротив».

Читайте також: Історії захисників та захисниць України на передовій і в тилу — у міжрегіональному проєкті «Суспільне. Спротив»

«З початком повномасштабного вторгнення пів дня моніторив, що відбувається і як можна долучитись. Дізнався про збір в лави ТрО і пішов на збірний пункт. Уже ввечері 24 лютого отримав перше завдання», — згадує боєць.

Каже, після навчання і злагодження попав на передову, розумів, що треба робити.

«Спочатку було не страшно, страшно стало потім. Людина, яка не воювала раніше, не розуміє, як близько розривається снаряд, міна або свистить куля, — розповідає захисник. — Після першого прильоту, коли тобі земля стукає по касці, починаєш розуміти, що треба пригинатись, падати, щось робити. Але найстрашніше не тоді, коли прилітає, а коли тиша. Коли тиша — ти розумієш, що ворог може бути зовсім поряд. Були втрати, але ми виконали завдання».

Про свої відчуття розповідає так: «Коли лягаєш спати, це не означає, що можеш зняти берці, форму, залізти в спальник. Єдине — знімаєш каску, ставиш замість подушки. Ми думали, що ворог настільки близько, що навіть будильники зі звуком не ставили, будильник був на вібро. Прокидаюся я від будильника, а всі мої сміються. Думаю: ніби не проспав, що ж сталось? Хлопці: “Ти від будильника на вібро прокинувся, а як танк п’ять разів у дім вгатив, де ми стоїмо, навіть не поворухнувся”».

Найбільше, згадує, насторожували саме танки.

«Ми рахували, як складається багатоповерхівка. Коли ми приїхали, вона була ціла. Потім день за днем, під’їзд за під’їздом — танк її методично розвалював. У танка ти не чуєш звуку пострілу. Спочатку йде влучання, а потім вже чуєш постріл», — ділиться воїн.

Про поранення, одруження, чи можливо підготуватись до війни психологічно, наскільки можна адаптуватись до вибухів та холоду, ціну життя на передовій та порятунок поранених:

«Поранення отримав на бойовій позиції, спочатку нічого не розумів. Пам’ятаю емоції — небо синє, травичка зелена, так добре, і відключаєшся від усього. Мене до тями привів крик командира: “Що з тобою?”. Кажу: наче нормально. “Тоді бери кулемет і на позицію”. Я за кулемет, а рука вже не так добре функціонує, там був осколок. Потім через день виявилось, що було поранення руки, ноги і прилетіло в каску. Я в землю поклонився командирам, що вони навчили нас носити каску. Зняв каску і виявив, що вона пробита, але голову не зачепило. Ніколи не перестану дякувати тим хлопцям, які нас вивозили вночі, без світла, під обстрілами», — говорить захисник.  

Більше у відео.

Нагадаємо, міжрегіональний проєкт «Суспільне. Спротив» можна дивитись в телеефірі на  регіональних телеканалах Суспільного, зокрема Суспільне Черкаси, щобудня вранці з 7:00 до 11:00, вдень з 12:00 до 16:00 та ввечері з 17:00 до 21:00

Добірки-дайджести найцікавіших інтерв’ю та матеріалів інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив» — щосуботи у ранковий, денний та вечірній час (з повтором у неділю) з 7:00 до 10:00, з 12:00 до 15:00, з 17:00 до 20:00.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії.

У Черкаській області це телеканал Суспільне Черкаси та  Українське Радіо Черкаси.

Оперативні та перевірені новини про Черкаси та область шукайте на діджитал-платформі: