Розмаїття одягу і культур нацспільнот України — «Візуальний код-2» повернувся на Суспільне Черкаси

Розмаїття одягу і культур нацспільнот України — «Візуальний код-2» повернувся на Суспільне Черкаси

16 вер. 2022

У суботу, 17 вересня, о 10:00 дивіться на регіональних телеканалах Суспільного, зокрема Суспільне Черкаси, та о 12:00 на Суспільне Культура нову серію проєкту «Візуальний код-2». Проєкт повернувся на телеекрани Суспільного у вересні. Цього разу зупинкою ведучого, дизайнера Сержа Смоліна, стало місто Мукачево, де він познайомився з етнічною німкенею Наталею, яка відновлює старовинні німецькі костюми. 

«На початку лютого після великої презентації цього проєкту ми показали глядачам лише перший епізод. Далі війна — і ми досі вимушені бути усередині всіх подій, проте відчули, наскільки важливо транслювати наше мирне життя до повномасштабного вторгнення. Кожна така історія — це пазл, і цілісна його картинка є доказом й упевненням у тому, що наше життя завжди було спрямоване на пошук спільних рис, а не на роз’єднання. Україна — унітарна і мультикультурна держава. Дуже важливо підтримувати всі народності і людей, які мешкають в Україні, які боронять державу й існування нас як цілісної нації», — переконана Анастасія Гудима, керівниця Координаційного центру мовлення нацменшин на Суспільному.

Програму знімали восени та взимку 2021 року у шести українських містах. Ведучим другого сезону проєкту став український дизайнер Серж Смолін. Протягом двох місяців він подорожував країною, знайомився з майстрами з різним етнічним корінням, щоб в результаті перейняти їхній унікальний досвід, надихнутись традиціями та вбранням, яке має свої унікальні особливості й багаторічну історію, та відшукати візуальний код нації.

«Ми впевнені, що здобувши перемогу, відбудуємо всі наші вулиці, будинки, мости, дороги, а ті, хто виїхав, повернуться до України та до своїх міст. У проєкті “Візуальний код-2” показуємо, як чудово, спокійно, радісно та дружно жили всі ми на своїх землях до приходу росіян. Неймовірно красиві міста, села та селища, талановиті люди, наша мультикультурність і толерантність, наше спільне культурне надбання, яке зараз нищить війна. Всі ці шість епізодів — не лише про вбрання. Це можливість через елементи одягу розуміти культуру людей, які живуть поруч у різних регіонах України, відчути їхній світогляд», — розповіла Анастасія Гудима.

Читайте також: «Відтінки України. Війна» на Суспільному — цикл історій про те, як війна змінила життя героїв проєкту

Фінальним результатом проєкту стало створення дизайнером сучасної капсульної колекції з шести весільних суконь з елементами єврейської, грузинської, угорської, румунської, вірменської та німецької культур. Разом із Суспільним Мовленням оригінальну колекцію було презентовано на Ukrainian Fashion Week. Кожне вбрання відрізняється кольором, фасоном та дрібними деталями, які символізують весільні традиції різних національних спільнот.

Презентація колекції на Ukrainian Fashion Week, лютий 2022 року

Виробництвом проєкту «Візуальний код-2» на замовлення Суспільного мовника займалася команда продакшену VipMedia. 

Нагадаємо, перший сезон проєкту «Візуальний код» вийшов у 2021 році.

Суспільне Мовлення — єдине медіа в Україні, яке постійно створює проєкти українською мовою про національні спільноти й корінні народи України та мовами нацспільнот, які є невіддільною частиною українського народу.

Координаційний центр мовлення національних меншин Суспільного забезпечує інформаційні права нацспільнот та корінних народів України. Завданнями Центру є сприяння збереженню та використанню мов нацменшин, знайомство соціуму з їхніми культурами, а також створення, розвиток й поширення контенту про національні спільноти та корінні народи. Команда Центру співпрацює з редакціями Суспільного, що виготовляють проєкти мовами нацспільнот в Ужгороді, Чернівцях та Одесі: координує та консультує їх. 

У своїй діяльності команда Суспільного Мовлення керується Концепцією мовлення з тематики національних меншин Національної суспільної телерадіокомпанії України.