Історії сильних духом: проєкт Суспільне Черкаси «На фронті Незалежності»

Історії сильних духом: проєкт Суспільне Черкаси «На фронті Незалежності»

22 сер. 2022

До Дня Незалежності України кореспонденти Суспільне Черкаси підготували цикл відеоісторій про людей, які зміцнюють Україну, які віддають своє здоров’я і життя заради вільного народу, які вірять у своїх захисників та кожен на своєму фронті борються за перемогу. Тематичний проєкт «На фронті Незалежності» складається з дев’яти роликів, їх можна дивитись у підсумковому випуску новин регіону в телеефірі, або на ютуб-каналі Суспільне Черкаси.

 

  |Читайте також: Міжрегіональний ефір «Суспільне. Спротив» інформаційно охопить весь день

«Це історії про неймовірно сильних духом, як батько 25-річного загиблого Павла Наконечного, який виконав заповіт сина і розвіяв його прах у Холодному Яру,  це “мама зі сталі”  бійця  з позивним Адамс, який загинув у квітні в Маріуполі, це історії наших бійців, які перебувають у самому пеклі, — розповідає шеф-редакторка новин Суспільне Черкаси Ніна Волощук. —  Це невтомна і світла мама чотирьох дітей, яка встигає і по господарству, і збирати гроші чоловікові на передову. Це безпосередні й щирі діти, які віддають зароблене на потреби Збройних Сил та непосидючий 81-річний мовознавець, який з рупором виходить на вулиці міста, бо переконаний, що мова — це теж зброя у цій війні».

Над проєктом працювали Тетяна Рева, Вікторія Гончарук, Наталія Старинець та Вікторія Хамаза. Тетяна Рева з операторами Олегом Курашем та Анною Сенченко зняли п’ять сюжетів. 

«Я навіть не уявляла наскільки вразять мене оці історії людей, які живуть поруч зі мною. За кожною — і біль, і спогади, і надія, і водночас почуття гордості за рідних», — каже Тетяна.

Павло Наконечний з позивним Історик. Військовий, співзасновник організації «Поклик Яру», вчитель. Загинув, захищаючи Україну.

«Говорити про нього в минулому часі не хочеться. Ми поїхали в Мельники. Туди, де розвіяний прах Павла, — згадує журналістка Суспільне Черкаси Тетяна Рева. — На верхівці пагорба, місці, де Історик любив зустрічати світанок, ми спілкувалися з його батьком Юрієм. Те, як він мужньо тримається, як говорив про свого сина, як ділився спогадами і те, яким він виховав Павла, — викликає захоплення: такими людьми, такими чоловіками, справжніми воїнами. Вони йдуть захищати країну й готові віддати за неї своє життя». 

 

Боєць Сокіл через розтяжку поранив ногу, попри біль, стоїть на милицях під час інтерв’ю. Каже, що інакше, як 24 лютого піти на війну, вчинити не міг, та хоче повернутися на передову.

 

«Жінка зі сталі» — мати загиблого азовця. Вона пообіцяла сину триматися і дотримується слова. 

 

Мама чотирьох дітей із Драбівщини, яка збирає гроші, щоб купити чоловікові-військовому те необхідне, без чого на фронті складно. Вона — його тил.

Діти, які плетуть браслети і вже назбирали для допомоги ЗСУ 20 тисяч гривень. Збирають на дрон для захисників.

81-річний мовознавець Валерій Маснюк, борець із суржиком. Чоловік з гучномовцем виходить на вулиці міста аби вкотре донести людям, що мова — важлива.

Найменший волонтер: коли тато пішов на війну, Дмитро разом з мамою почав допомагати у волонтерському центрі; лікар травматологічного відділення черкаської лікарні Юрій Бейкун, який ставить поранених бійців на ноги; воїни, які на лінії вогню з перших днів повномасштабного вторгнення, без ротації — всі щохвилини наближають перемогу України. У кожного своя лінія оборони, а разом ми непереможні. 

«Деякі історії досі не відпускають, — зізнається кореспондентка Суспільне Черкаси Тетяна Рева. — Найважче, коли твоє питання може ще більше зачепити за живу рану, зробити боляче тим, хто втратив рідних. Мені допомагав оператор Олег Кураш. Завжди стараємося знайти потрібні слова, щоб не відпускати людину зі своїм болем після зйомки. Але, коли після виходу сюжету, люди пишуть, що їм це відео дало якусь підтримку чи допомогло назбирати грошей для військових — це мотивує». 

«Кожен веде боротьбу: від великого до малого, від волонтера до мовознавця, — коментує кореспондентка Суспільне Черкаси Вікторія Гончарук. — Наша Черкащина, та й вся Україна, багата на справжніх патріотів. Це наша боротьба за ідентичність, державність й незалежність. Маю за честь розповідати про таких людей».

  |Читайте також: «Відтінки України. Війна» на Суспільному — цикл історій про те, як війна змінила життя героїв проєкту

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media.

У Черкаській області це телеканал Суспільне Черкаси та  Українське Радіо Рось.

Оперативні та перевірені новини про Черкаси та область шукайте на діджитал-платформі: