Прихисток у зоопарку евакуйованих тварин — інтерв’ю Суспільне Черкаси

Прихисток у зоопарку евакуйованих тварин — інтерв’ю Суспільне Черкаси

5 сер. 2022

Черкаський зоопарк прийняв кілька десятків евакуйованих тварин. Їх привозили і зі звіринців із зони бойових дій, і люди, яким важко було створити умови для своїх улюбленців у евакуації. Як живуть нині тварини в зоопарку, журналістка Суспільне Черкаси Вікторія Хамаза запитала у директора Євгена Вана. Відео розмови можна дивитись на сайті Суспільне Черкаси.

«З другого-третього дня війни почали надходити тварини, яких везли люди з Харкова та інших регіонів, де проходили бойові дії. Це був початок березня, холодні дні, — згадує директор Черкаського зоопарку Євген Ван. —  Була велика потреба у обігріві, особливо для тераріумних тварин. Тому їх залишали у нас. Першою у зоопарку оселилась ігуана, потім почали з’являтись пітони, удави, черепахи. Згодом приїхали тварини з-під Києва — ссавці. Це велика група мангустів, фенеків, кінкажу, мусангів».

На той час зоопарк уже був готовий приймати тварин-біженців, були вільні приміщення і корм. Євген каже, що ще перед повномасштабною війною розуміли: буде потреба у додаткових площах. Зараз тут продовжують будувати комплекс вольєрів для тварин, які ще можуть потребувати евакуації, проводять заготівлю продуктів на зиму.

Завдяки вимушеному переселенню в експозиції з’явився беркут. Він приїхав з Миколаївського зоопарку.

«У них не було можливості утримувати велику кількість таких птахів. І, думаю, у майбутньому ми будемо формувати нову експозицію беркутів», — каже Євген Ван

В якому стані прибули тварини, чи повернуть їх власникам після війни, чи вистачає коштів, щоб забезпечити тварин всім необхідним, і чи є план евакуації на випадок поширення бойових дій на територію області — дивіться у відео.

 

Нагадаємо, інтерв’ю філій Суспільного також можна дивитись у міжрегіональному марафоні «Суспільне. Спротив» в телеефірі на регіональних телеканалах Суспільного, зокрема Суспільне Черкаси, щобудня вранці з 7:00 до 11:00 та ввечері з 17:00 до 21:00

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії.

У Черкаській області це телеканал Суспільне Черкаси та  Українське Радіо Черкаси.

Оперативні та перевірені новини про Черкаси та область шукайте на діджитал-платформі: