Ексклюзивно для «Сьогодні. Головне» на UA: ЧЕРКАСИ: Ігор Кузін 一 про вакцинацію в регіоні

Ексклюзивно для «Сьогодні. Головне» на UA: ЧЕРКАСИ: Ігор Кузін 一 про вакцинацію в регіоні

23 лют. 2022

22 лютого у програмі «Сьогодні. Головне» на UA: ЧЕРКАСИ заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар Ігор Кузін розповів про свої висновки щодо вакцинації проти поліомієліту та COVID-19 у Черкаській області.

«Міністерський ексклюзив дістався саме Суспільному. Наші глядачі першими дізналися про висновки щодо проведення вакцинації від Covid-19 на Черкащині, нові ліки проти коронавірусу та готовність продовжувати кампанію навіть у війну, — каже ведуча проєкту «Сьогодні. Головне» Вікторія Хамаза. — Це конструктивний діалог із максимальною довірою. Довірою, насамперед, до Суспільне Черкаси, як об’єктивного засобу масової інформації».

Читайте також: «Віднесені водою» — на Суспільному прем’єра серіалу про затоплення дніпровських сіл

У телестудії Суспільне Черкаси говорили про проблеми та потреби у комунікації медиків з пацієнтами, просвітницькі та інформаційні кампанії з питань вакцинації, можливі зміни до календаря щеплень та як впливати на тих, хто не хоче робити щеплення.

«Зараз виконано лише 22% від того плану, який було затверджено на рівні області, — зазначив заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.Ми планували, щоб було вакциновано принаймні 2700 дітей. Це діти, які не отримали щеплення вчасно. Поки що ми не можемо вважати такі показники задовільними. Є низка причин, яка впливає на досягнення цього показника. Переважно мова йде про те, що старт цієї вакцинальної кампанії збігся зі стрімким зростанням нових випадків інфікування на ковід. І є великий спротив з боку релігійних громад або небажання вакцинуватися. Тому маємо залучити також керівників територіальних громад».

Щодо пандемії COVID-19 чиновник зазначив, що перебіг захворювання змінюється, є нові препарати, які вже розвезені в області, а також відповів на питання глядачів.

Про черги у поліклініках:

«Під час хвилі, яка викликана штамом Омікрон, ми отримували повідомлення про те, що доволі тривалий процес оформлення лікарняних листків і є проблеми з чергами. Прийняли рішення про можливість дистанційного відкриття лікарняного листа, без фізичного відвідування закладу охорони здоров’я. Але термін видачі такого листка про тимчасову непрацездатність — 5 днів, а після цього треба звернутись до свого лікаря для огляду і вирішити, продовжити чи закривати лікарняний. Це дозволило розвантажити заклади первинної медичної допомоги. Друге рішення було пов’язане з питаннями діагностики. Ми стикалися з ситуацією коли люди звертались до своїх сімейних лікарів і отримували лише скерування на проведення ПЛР-дослідження, і вимушені були звертатись в інші заклади охорони здоров’я, створюючи черги там. Тому було доставлено в області швидкі тести на визначення антигену. Ці тести дозволяють встановити діагноз за 15 хвилин. І коли є симптоми, факт контакту з підтвердженим випадком і є результати швидкого тесту — такі результати не потрібно перепідтверджувати. Внаслідок цього вдалось зменшити кількість людей, які звертаються до лікарів первинної ланки надання медичної допомоги. І ми сподіваємось, що скоро ця проблема буде вирішена повністю»

Про загострення у зоні бойових дій і кампанію з вакцинації:

«Вакцинація не має припинятись за будь-яких умов. Є певні плани реагування, є плани готовності, які не дозволяють припиняти надання критичних функцій. Тому у випадку погіршення ситуації МОЗ буде застосовувати всі дії, щоб не зупиняти вакцинацію населення і сам процес реагування на спалах вакцинокерованих інфекцій».

Читайте також: Загострення на Донбасі — на платформах Суспільного триває інформаційний марафон

Повністю ефір можна дивитись на сайті Суспільне Черкаси.

Нагадаємо, UA: ЧЕРКАСИ та Українське радіо Рось разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення

Дивитися і слухати програми й стежити за всіма заходами та регіональними новинами Черкащини можна на сайті Суспільне | Новини, на фейсбук-сторінці Суспільне Черкаси, а також онлайн на сайті філії.