Голокост на Черкащині: від 66 тисяч до 80 тисяч жертв — у програмі Українського радіо Рось

Голокост на Черкащині: від 66 тисяч до 80 тисяч жертв — у програмі Українського радіо Рось

27 січ. 2022

Про Голокост на Черкащині та дослідження черкаських краєзнавців говорили у тематичному випуску проєкту «Радіодень» 27 січня на Українському радіо Рось. Готувала програму Галина Рибак.

«Мене вразили розповіді черкаських краєзнавців про тих, хто пережив Голокост, історії черкащан, які чинили опір нацистському геноциду. Зокрема, нещодавно досліджена музейним співробітником Наталією Пугач історія життя кам’янчанина Наума Верещацького, трагічна доля в’язня гетто і сталінських таборів. Його сім’я загинула від куль нацистів. Науму, завдяки родині Веприцьких, вдалось врятуватись від розстрілу, але він десять років провів у мордовських таборах», — розповідає редакторка Українського радіо Рось Галина Рибак.  

За інформацією черкаського краєзнавця Олексія Компанійця, масові страти єврейського населення краю почалися з перших днів окупації. На Черкащині під час розстрілів, від знущань, виснажливої примусової роботи у гетто і трудових таборах загинуло від 66 тисяч до 80 тисяч черкащан. 

Читайте також: «Дорога смерті “Рівне-Сосонки”» — прем’єра документального фільму про розстріли євреїв

Наймасовішими розстріли були на Уманщині. Аналогом київського Бабиного Яру там став Сухий Яр. У Корсунь-Шевченківському, в урочищі «Кущаївка» у 1941 році було розстріляно майже 1000 євреїв. Про жертв Голокосту зібрано раритетні експонати у місцевому музеї єврейської історії «Ми родом з штетлу». Про історію музею та зібрані експонати Суспільному радіо розповіла директорка Клавдія  Колесникова.

Тему порятунку євреїв на Черкащині під час Другої світової війни досліджує  старша наукова співробітниця історичного музею Кам’янського державного заповідника Наталя Пугач. Вона розповіла про особисті документи, архівні матеріали, книги, газетні статті, фотографії які вивчала, а також історію Наума Верещацького. Навесні 1942 року хлопцю вдалось втекти з гетто і мати однокласника дала йому хліба та одягла на тіло хрестик, щоб захистити у дорозі. Якийсь час Наум подорожував, перебивався заробітками, дочекався звільнення від фашистів, а потім його ув’язнила радянська влада за неблагонадійність і відмову стати інформатором. 

Читайте також: День пам’яті жертв Голокосту на Суспільному

За даними ізраїльського Меморіального інституту Голокосту і героїзму «Яд Вашем», документально підтверджено, що 2 659 українців рятували євреїв під час Другої світової війни. Як допомагали євреям черкащани, розповів директор  обласного благодійного єврейського фонду «Турбота поколінь — Хесед Дорот» Дмитро Співаковський. 

Послухати програму можна за посиланням.

Нагадаємо, регіональні телерадіокомпанії Суспільного разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.

У Черкаській області це — телеканал UA: ЧЕРКАСИ,  Українське радіо Рось та діджитал-платформи:

Щомісяця Суспільне дивляться, слухають і читають понад 13 млн українців. Новини про Суспільне Черкаси, програми у записі та пряму трансляцію ефірного теле- та радіомовлення дивіться на сайті Черкаської філії.