Суспільне Черкаси в Одесі покаже фільм про затоплені дніпровські села

Суспільне Черкаси в Одесі покаже фільм про затоплені дніпровські села

21 січ. 2022

24 січня о 12:00 в Одеській національній науковій бібліотеці (вул. Пастера, 13) Суспільне Черкаси презентує документальний фільм Олексія Хуторного «Віднесені водою». 

Читайте також: «Багато людей з різних місць пережили щось схоже», — Олексій Хуторний, автор фільму «Віднесені водою»

«Віднесені водою» зняли у межах відкритого конкурсу «Створюй із Суспільним». Це історія про села вздовж Дніпра, що затопили під час будівництва Кременчуцької ГЕС. Автор залучив до зйомок експертів, які розповіли про проєктування гідроелектростанції, потреби електрифікації, можливі варіанти організації водосховища, історично-краєзнавчі втрати від цього будівництва та екологічні наслідки. Проте головний акцент у фільмі — історії родин, яким довелося руйнувати свої хати, вирубувати садки, переносити могили предків і влаштовувати свій побут «з нуля» у голому степу.

«Вдячна Олексію Хуторному за те, що взявся за цю тему і знайшов таких героїв, які змогли розкрити її цікаво, живо, глибоко. Це — історичний фільм, але, як на мене, його головна сила — саме у дитячих спогадах, якими поділились люди. У стрічці піднімаються не лише питання локального характеру. Скажімо, тема цвітіння води в Дніпрі та його екологічного стану є близькою жителям усієї України, оскільки Дніпро є основною водною артерією нашої держави, — зазначає продюсерка Суспільне Черкаси Олена Баніна. — Для мене було відкриттям, що до будівництва Кременчуцького водосховища на черкаські пасовища приганяли худобу з півдня України, зокрема, з Одеської області». 

Читайте також: UA: ЧЕРКАСИ: у новий 2022-ий — з оновленою телестудією

Також у Одесі покажуть і фільм Суспільне Тернопіль «Печерні». У ньому йдеться про печеру Озерну на Тернопільщині. Група спелеологів і журналісти та оператори пробули під землею декілька днів без жодного зв’язку із зовнішнім світом. Проводили інженерні роботи, жили в лабіринтах, досліджували печеру. Покази організовує Одеська філія Суспільного. 

«Ми продовжуємо знайомити наш регіон з телевізійними проєктами з різних куточків України. Це прекрасна можливість побачити те, що досить часто під час коротких туристичних візитів фактично не можливо. Доторкнутися до локальних історій, які роблять нас такими, які ми є», — зазначає продюсерка Суспільне Одеса Олена Кваша.

Нагадаємо, регіональні телерадіокомпанії Суспільного разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.

У Черкаській області це — телеканал UA: ЧЕРКАСИ,  Українське радіо Рось та діджитал-платформи:

Новини про Суспільне Черкаси, програми у записі та пряму трансляцію ефірного теле- та радіомовлення дивіться на сайті Черкаської філії.