Чи безпечні уранові шахти — прем’єра фільму «Кіровоградщина: життя на урані» на Суспільному

Чи безпечні уранові шахти — прем’єра фільму «Кіровоградщина: життя на урані» на Суспільному

17 гру. 2021

20 грудня о 16:05 на UA: ЧЕРКАСИ та всіх регіональних телеканалах Суспільного відбудеться прем’єра документального фільму «Кіровоградщина: життя на урані». Його зняла кропивницька команда Олени Горобець. Ідея проєкту належить Суспільне Кропивницький. Стрічку також можна буде подивитись у повторі в неділю, 26 грудня, о 12:50.

24 грудня заплановано офлайн-презентацію фільму в Київському хабі Академії суспільного мовлення (Київ, Хрещатик, 26). Початок о 14:00. Участь в обговоренні стрічки візьмуть автори документального фільму, команда Суспільного, представники міністерства енергетики, Енергоатому, шахтарських профспілок та громадських організацій. Запрошуємо долучатися всіх охочих. Для цього реєструйтесь за посиланням

Читайте також: Як долають стереотипи та обмеження — розкажуть герої проєкту «Сильні. Другий сезон» на Суспільному

Документальний фільм «Кіровоградщина: життя на урані» знімала команда Олени Горобець впродовж літа-осені 2021 року. Зйомки відбувалися у Кропивницькому, Смоліному, Києві, Одесі. Режисер — Катерина Мурована, оператор — Олександр Касьяненко.

У фільмі йдеться про уранові ресурси Кіровоградщини, кризу видобувних підприємств, майбутнє уранових шахт, про те, як видобуток впливає на екологію та жителів області.

Тему розкривали через історію головного героя стрічки, Максима. Його дід працював у геологічній розвідці, розвідував поклади урану, батько був шахтарем, Максим теж працює на шахті. 

«На Кіровоградщині ми народжуємось і живемо з якоюсь такою фаталістичною приреченістю, мовляв, хворіємо, вмираємо, все через нього, через уран. Є багато страхів, міфів, стигматизації працівників уранодобувного підприємства, власне шахтарів. Ми самі, взявшись за цю тему, спершу були спантеличені тим, куди розвернути дослідження, яким має бути меседж. Адже тут і енергетична безпека, і екологія, і здоров’я, і долі людей», — зазначає Олена Горобець.

Ідея фільму належить продюсерці Суспільне Одеса Олені Кваші та продюсерці Суспільне Кропивницький Яні Бабак.

«Тема видобутку урану на Кіровоградщині роками оповита нерозумінням того, що ж насправді відбувається. В інформаційному просторі зазвичай висвітлювалися страйки шахтарів, озвучувались суми заборгованості заробітної плати, але у цьому потоці констатації фактів бракувало глибинної аналітики першопричин. Те саме і стосовно екологічних питань, пов’язаних з ураном — про потенційні ризики нібито знають усі, але як цьому можна реально протистояти і які кроки для цього варто зробити — говорять рідко»,  — каже Яна Бабак.

Суспільне Кропивницький уже презентувало документальний фільм у Кропивницькому та Одесі

Нагадаємо, теле- і радіоефіри Суспільного Черкас можна дивитися й онлайн на сайті філії.

UA: ЧЕРКАСИ та Українське радіо Рось разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення. Щомісяця Суспільне дивляться, слухають і читають понад 13 млн українців.

Дивитися і слухати програми й стежити за всіма заходами та регіональними новинами Черкащини можна на сайті Суспільне | Новини, на фейсбук-сторінці Суспільне Черкаси, а також онлайн на сайті філії.