Історії, заховані на дні Кременчуцького водосховища — допрем’єрний показ фільму «Віднесені водою»

Історії, заховані на дні Кременчуцького водосховища — допрем’єрний показ фільму «Віднесені водою»

14 гру. 2021

21 грудня о 17:10 в Черкасах у кінотеатрі «Україна» відбудеться передпоказ документального фільму «Віднесені водою». Фільм втілили через відкритий конкурс «Створюй з Суспільним» для UA: ЧЕРКАСИ та усіх регіональних телеканалів. Автор і режисер — Олексій Хуторний. За словами автора, це перша його повнометражна документальна стрічка.

«Віднесені водою — це історія про покоління людей, які пережили переселення у 50-х роках минулого століття, — розповідає Олексій Хуторний. — Радянська влада змусила близько 150 тисяч селян переселитися з місць, де жили їхні прародичі. Люди тільки відбудували свої оселі після Другої світової війни й все довелось покинути. Багато хто, можливо, не задумується, але все Кременчуцьке водосховище, всі села по лівому і правому берегах Дніпра — переселені села. Коли почали будувати Кременчуцьке водосховище — це була трагедія для людей».

Кадри з кінофотофоноархіву імені Гордія Пшеничного

Бабусю головного героя фільму, Олександра, теж переселили і вона розповідала внуку про ті часи. Сашко щодня плаває у Дніпрі, переймається станом його вод — тому і вирушив у мандрівку, щоб почути спогади людей, чиї долі змінило водосховище, і з’ясувати, чи могло таке масштабне затоплення стати невідворотною екологічною проблемою. У ролі головного героя стрічки знявся черкаський музикант Олександр Дубина.

Олексій Хуторний 
Олексій Хуторний, Олександр Дубина і Євген Артеменко 

Відеооператорами проєкту стали Олексій Хуторний і Євген Артеменко. Творча група знімала історії очевидців, наслідки радянського будівництва на Дніпрі, пояснення науковців, екологів і краєзнавців у Черкаській, Кіровоградській і Полтавській областях. Також були поїздки в Київ та Запоріжжя.

Кадр із фільму «Віднесені водою»
Робочі моменти

Ключовими експертами фільму запросили директора Центрального державного історичного архіву України Олега Бабенка, краєзнавця Сергія Гайдука, археолога Михайла Сиволапа, старшу наукову співробітницю інституту мікробіології України Наталію Семенюк, гідроенергетика Віталія Радченка та Василя Шевчика із Канівського заповідника.

Продюсерка Черкаської філії Суспільного Олена Баніна зазначає, що для неї стрічка стала у багатьох моментах відкриттям і навіть після кількох десятків робочих переглядів на окремих епізодах важко стримувати сльози.

«Я вдячна Олексію Хуторному за те, що взявся за цю тему і знайшов таких героїв, які змогли розкрити її цікаво, живо, глибоко. Це історичний фільм, але, як на мене, його головна сила саме у дитячих спогадах, якими поділились люди. Ці історії сприймаються як щось сокровенне, — розповідає продюсерка Суспільне Черкаси Олена Баніна. — Головний герой фільму наголошує, як йому важливо зберегти пам’ять про затоплені села і розповісти світові, яку ціну заплатили наші предки за цивілізацію, до якої ми так звикли. Думаю, принаймні два покоління жителів України майже нічого не знають ні про те, як створювали Кременчуцьке водосховище, ні про масове переселення, ні про наслідки зарегулювання Дніпра. І мені дуже хочеться, щоб якомога більше людей про це дізнались завдяки фільму «Віднесені водою».

Зазначимо, презентація відбудеться за умов дотримання всіх карантинних застережень.

Незабаром документальний фільм «Віднесені водою» покажуть на всіх регіональних телеканалах Суспільного. Стежте за нашими анонсами, щоб не пропустити телепрем’єру.

Читайте також: Як у Легедзиному знімали кіно — прем’єра на Суспільному

Нагадаємо, теле- і радіоефіри Суспільного Черкас можна дивитися й онлайн на сайті філії.

UA: ЧЕРКАСИ та Українське радіо Рось разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення. Щомісяця Суспільне дивляться, слухають і читають понад 13 млн українців.

Дивитися і слухати програми й стежити за всіма заходами та регіональними новинами Черкащини можна на сайті Суспільне | Новини, на фейсбук-сторінці Суспільне Черкаси, а також онлайн на сайті філії.

Фото надані Олексієм Хуторним