«Це можливість масштабувати наші розслідування і вийти на новий рівень», — Єлєна Щепак про конкурс «Створюй з Суспільним»

«Це можливість масштабувати наші розслідування і вийти на новий рівень», — Єлєна Щепак про конкурс «Створюй з Суспільним»

8 гру. 2021

У травні 2021 року на UA: ЧЕРКАСИ і всіх регіональних телеканалах Суспільного стартував проєкт «Лакмус». Його реалізувала команда онлайн-видання «18000» у межах відкритого конкурсу «Створюй з Суспільним. Розслідування». За вісім місяців глядачі побачили 8 серій розслідувань про черкаські зловживання. Журналісти розповідали про харчування дітей у садочках, чому досі існують побори в дитячих дошкільних закладах, чому одні учасники АТО роками чекають на виділення їм земельних ділянок, а інші їх отримують швидше, чому в мерії Черкас є «улюблені» підрядники та як вони завищують вартість матеріалів, що будує родина Бондаренків над Дніпром, чому гине Рось та хто встеляє плиткою Кам’янку.

«Вважаю, що команда обрала резонансні для регіону теми, які є співзвучними й для інших населених пунктів чи областей України. Деяка інформація, озвучена і візуалізована у випусках, взагалі є ексклюзивною. У нас не було завдання когось звинувачувати, але про зловживання, безвідповідальність, очевидні чи гіпотетичні порушення варто говорити. Варто на них звертати увагу громадськості. І разом усвідомлювати, що частини з них можна уникнути саме завдяки публічному обговоренню і супротиву», — каже продюсерка Черкаської філії Суспільного Олена Баніна.

Олена Баніна зазначає, що над реалізацією проєкту на різних етапах — від розробки теми, пошуку інформації, надсилання запитів — до фінального монтажу, створення інфографіки, анонсів, виходу в ефір працювала велика команда.

«Основну роботу виконувала творча група «18000». А ще кожен випуск проходив допублікаційну юридичну експертизу фахівців Інституту розвитку регіональної преси. Кожна серія переглядалась кілька разів, в тому числі й шеф-редакторкою напряму розслідувань Суспільного мовлення Інною Білецькою, яка з нами ділилась думками, що можна змінити чи як можна вдосконалити окремі моменти. Це був період здобуття нового корисного досвіду для всіх нас. І, сподіваюсь, ми його зможемо використати в майбутньому», — додає продюсерка Черкаської філії Суспільного Олена Баніна.

Читайте також: «Чому я вакцинуюсь»: досвід, аргументи та перестороги — дивіться у ефірі UA: ЧЕРКАСИ

Ми розпитали керівницю проєкту «Лакмус» Єлєну Щепак про те, як знімали цей телевізійний цикл.

Єлєно, розкажіть про історію народження «Лакмусу».

Наша команда з 2015 року створює розслідування на регіональну тематику. Проте увесь цей час ми готували лише тексти, останні з яких публікували на новинному сайті 18000.com.ua. Дізнавшись про конкурс «Створюй із Суспільним. Розслідування» наш Артур Чемирис запропонував подати на нього проєкт «Лакмус».

Це була можливість масштабувати наші розслідування і вийти на новий рівень телевізійний, залучити нову аудиторію, до якої без цього проєкту ніколи б не достукались.

Ми вдячні Суспільному за те, що вони повірили в нашу ідею і допомогли нам втілити у життя ці вісім епізодів. Нині сподіваємось на другий сезон.

Хто працював у проєкті?

Команда проєкту складається із п’яти людей. Це Артур Чемирис та Сергій Макаренко, які до цього готували текстові розслідування, Ірина Малюкова, яка є журналісткою і ведучою проєкту та вже мала до цього досвід роботи шеф-редакторки телевізійних новин на одному з місцевих телеканалів. Знімав та монтував «Лакмус» засновник черкаського «Громадського» Олексій Хуторний. Моя ж роль у проєкті налагодження процесів, а також комунікація із Суспільним. Але над сценарієм працювала всю команда.

Окрім того, невід’ємною частиною нашої команди є продюсерка Черкаської філії Суспільного Олена Баніна. Всі ці випуски вона проживала із нами: давала свої поради, по кілька разів переглядала сюжети перед їхнім виходом в ефір, переживала за нас під час тиску фігурантів розслідувань.

Чи проходили команда навчання для розслідувачів?

Кілька років тому до нас приїжджали експерти із команди DOZORRO, консультували нас щодо розслідувань на закупівельну тематику.

Якщо говорити про останній час, то вже під час реалізації проєкту ми брали участь у навчанні, яке для продакшенів Суспільного організував Інститут розвитку регіональної преси. Там ми, зокрема, розбирали юридичні моменти, а також пройшли навчання від режисера Дмитра Тяжлова. 

Дмитро Тяжлов піддав доволі жорсткій критиці композиційну та візуальну частини одного з наших розслідувань. Спочатку чути це було досить прикро. Та згодом, охолонувши, ми ще раз проаналізували всі зауваження і останні кілька розслідувань композиційно вже були інакшими, на мою думку, кращими.

Хто надавав юридичну підтримку?

— Юридичну підтримку під час реалізації проєкту надавали експерти Інституту регіонального розвитку преси. Дякуємо їм за оперативність та фаховий підхід, завдяки цьому, випускаючи розслідування, ми були більш спокійні за їхній юридичний аспект.

Що писали команді глядачі після виходу серій у телеефір?

Я би поділяла їх на кілька категорій. Перші це фігуранти наших розслідувань, адже вони теж є глядачами. Від них ми і під час підготовки сюжетів, і після їхнього виходу наслухалися «історій» про замовність розслідувань. При цьому версії, хто й що замовив, у всіх фігурантів різнилися.

Якщо ж говорити про другу категорію, то їхня думка про сюжети нам значно важливіша. Це черкащани із запитом на справедливість, які стежили за всіма випусками «Лакмусу»

Нещодавно наша Ірина Малюкова їхала в таксі і виявилося, що водієм автівки був один із наших глядачів. Говорив, що чотири роки жив в Америці, а зараз, повернувшись, дуже шкодує, що в Україні та в Черкасах зокрема, не діє принцип невідворотного покарання.

Яка серія мала найбільший відгук?

— Це розслідування про відпочинковий комплекс, який будує родина міського голови Черкас Анатолія Бондаренка. Його суть полягає в тому, що родина мера купила землю на березі Дніпра за ціною, мінімум у десять разів меншою за ринкову, а також будує комплекс, на який не має офіційних доходів.

Це розслідування викликало шалений резонанс у місті. Лише кепшн з анонсом на сторінці Суспільного переглянули понад 115 тис. людей. 

Сам мер, звісно, традиційно заявив про «замовність», проте й досі вимушений виправдовуватись за це будівництво.

Яка серія була найскладнішою у роботі?

— Майже кожен випуск супроводжувався для нас певними викликами. Наприклад, у випуску про земельні схеми ми до останнього моменту вишукували інвестиційні угоди, які їх підтверджували. У розслідуванні про купівлю плитки та асфальту за завищеними цінами кілька разів їздили до мерії, щоб все ж таки застати, як міський голова виходить із машини, що належить власнику плиткового заводу в Черкасах.

Мабуть, найбільший виклик це пошук героїв, які на камеру говорять про проблему. У нас був випуск про побори в садочках. Ми кілька разів домовлялись із героями, які були готові про це говорити, проте фактично вже в день зйомок відмовлялися від інтерв’ю. Це показує, що в нас, на жаль, усе ще мало людей готові відкрито боротися за свої права. Через це в кількох сюжетах, які ми планували розкривати через героїв, оповідачем історії була насамперед ведуча.

Що б ви порадили робити глядачам, коли у них вимагають хабаря чи обмежують права, чи обкрадають?

— Композиційно ми будували кожен наш випуск так, аби резюмуючи його, якраз і давати глядачеві корисну інформацію про те, як боротися за свої права. У кількох випусках ми навіть виводили на екран контакти служб, до яких варто звертатися. 

Тут ключова порада не боятися і не мовчати. 

Чи готові ви знову працювати з Суспільним? У яких проєктах? 

— Так, звісно! Ми би дуже хотіли мати можливість реалізувати другий сезон «Лакмусу». Кілька тем для перших сюжетів у нас уже є.

Окрім того, інша частина нашої команди «18000» зараз подала проєкт «Твій код» на ще один конкурс Суспільного. Сподіваюсь, у 2022 році у партнерстві з UA: ЧЕРКАСИ вдасться реалізувати аж два проєкти: розслідувальний і творчий.

Із Суспільним у нас багато спільного: принципи, яких ми дотримуємось, незалежність, бажання своїми матеріалами змінювати рідне місто і країну.

Нагадаємо, всі серії проєкту можна дивитись на ютуб-каналі Суспільне Черкаси.

Програма «Створюй із Суспільним» розрахована на проєкти загальною вартістю реалізації від 50 000 до 1 000 000 грн на один проєкт. У 2019 на відкритому конкурсі відібрали 34 ідеї проєктів для регіонального мовлення, у 2020 — 68 ідей телепрограм, у 2021 до захисту відібрали 111 проєктів з усіх регіонів країни, у «Створюй із Суспільним. Розслідування» для виробництва і трансляції на регіональних телеканалах Суспільного у 2021 році обрали 11 проєктів розслідувань.

UA: ЧЕРКАСИ та Українське радіо Рось разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення Щомісяця Суспільне дивляться, слухають і читають понад 13 млн українців.

Дивитися і слухати програми й стежити за всіма заходами і регіональними новинами Черкащини можна на сайті Суспільне | Новини, на сторінці Суспільне Черкаси у Фейсбуці, а також онлайн на сайті філії.

Фото - 18000