У Черкасах спершу було радіо

У Черкасах спершу було радіо

17 лис. 2021

16 листопада у міжрегіональному проєкті Українського радіо «Вся країна» розповіли історію створення радіомовлення в областях України. Наживо до ефіру долучились журналісти Суспільного радіо з Харкова і Сєвєродонецька. Свої сюжети підготували команди зі Львова, Чернівців, Луцька, Хмельницького, Тернополя, Житомира, Рівного, Полтави, Запоріжжя, Сум, Миколаєва, Чернігова, Дніпра, Кропивницького і Черкас.

Модерувала ефір журналістка Українського радіо Ольга Молоцька, керівниця проєкту Юлія Шелудько.

Читайте також: Українському радіо — 97 років!

Чи справді 16 листопада 1924 року відбувся перший радіоефір в Україні і як довго експериментували науковці перш ніж з’явилась повноцінна радіопрограма?  Що таке радіотелефонні передачі та хто і як будував будинки радіо в областях? Історії людей та сучасні реалії Українського радіо — робота в умовах гібридної агресії проти України і мультиплатформність Суспільного. Про все це слухайте у святковій програмі «Вся країна».

Читайте також: Команда «Народжених рікою», проєкту-переможця конкурсу «Створюй з Суспільним», розповіла про зйомки на річках Черкащини

Про радіомовлення Черкащини розповів редактор Українського радіо Рось Іван Лила

«Те, що відбувається сьогодні з радіо, теж буде історією. Приємно бути частиною цієї історії: долучатися до висвітлення важливих подій на радіо, співпрацювати пліч-о-пліч із колегами, спілкуватись у студії з усе новими і новими спікерами. Сьогодні в нас невеликий колектив журналістів та технічних працівників, ми разом обговорюємо, як ліпше висвітлити ту чи іншу тему, як поліпшити "технічні моменти" під час ефіру тощо. З року в рік відчуваємо нові виклики, але дружно тримаємося. З 2013-го року, коли я прийшов на радіо, ця дружня атмосфера завжди відчувалася!», — каже Іван Лила.

Слова «говорять Черкаси» вперше прозвучали в ефірі 31 січня 1954-го року, за кілька тижнів після утворення Черкаської області. Радіоредакція нараховувала 6 працівників та знаходилася у старому двоповерховому приміщенні нинішньої музичної школи. Черкаського телебачення тоді не було навіть у проєкті.  У 1981-му році збудували «Будинок радіо». Можна сказати типовий. Такі є у декількох областях. В будівлі площею понад півтори тисячі квадратних метрів розміщувалось тільки радіо. І хоча штат був невеликим, велику частину будинку займало обладнання та студії — одна звукозаписна та мовна, дві монтажні, архів та фонотека, доступ до якої з апаратної забезпечував ліфт. Була окрема студія для мовлення Радіо «Промінь», з якої виходили в ефір музичні програми виробництва черкаської редакції. Також була обладнана велика концертна студія, одна з найкращих за акустичними параметрами. А ще — редакторські, актовий зал, їдальня, майстерня з ремонту радіообладнання тощо. Своїми спогадами про роботу на радіо поділилась одна з перших дикторок Тамара Степанівна Кулик.

Читайте також: «Вакцинація: запитай у лікаря» — Суспільне Черкаси готує цикл тематичних програм для телебачення і радіо

Сьогодні Українське радіо у регіонах — це команди, що ретельно перевіряють інформацію, прагнуть знати і використовувати сучасні можливості радіо, розсувають межі традиційних радіоефірів, опановуючи платформу телебачення і діджитал-ресурси. 

Суспільне мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й канали Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. У Черкаській області — це телеканал UA: ЧЕРКАСИ і Українське радіо Рось. Українське радіо Рось має щоденні регіональні врізки у цій мережі  —  з 12:10 до 13:00 та з 17:10 до 18:00.  Слухайте нас у Черкасах 91,4 FM, у Буках 106,9 FM, у Чигирині 101,3 FM, в Умані 100,6 FM  або онлайн на сайті UA: ЧЕРКАСИ. Також ефіри Українського радіо Рось можна слухати у зручний вам час за посиланням. Щомісяця Суспільне дивляться, слухають і читають понад 13 млн українців.