Історії тих, хто одужав, і поради від лікарів — триденний марафон від Суспільного Черкаси до  Дня боротьби з раком молочної залози

Історії тих, хто одужав, і поради від лікарів — триденний марафон від Суспільного Черкаси до Дня боротьби з раком молочної залози

20 жов. 2021

До Всеукраїнського Дня боротьби з раком молочної залози Суспільний мовник Черкащини підготував тематичний марафон. Матеріали про захворювання, історії боротьби і підтримки впродовж трьох днів (18-20 жовтня) транслювались на телеканалі UA: ЧЕРКАСИ, сайті Суспільне︱Новини та у соціальних мережах. Також до висвітлення цієї теми приєдналась і команда Українського радіо Рось.

«У нас завжди бракує часу на похід до лікаря. А дехто взагалі відкладає його, бо боїться почути невтішний діагноз, — каже шеф-редакторка новин  Суспільне Черкаси Ніна Волощук. — Цими матеріалами ми хотіли показати, що вчасна діагностика рятує життя. І навіть, коли хвороба, як грім серед ясного неба, — руки опускати не варто. Героїні наших матеріалів на власному прикладі показують, що життя триває. Головне — не здаватися».

Команда новинарів підготувала три телевізійні сюжети. 

«І в громадській організації “Донна”, і пацієнтки онкодиспансеру легко йшли на контакт, — зазначає кореспондентка Тетяна Рева. —  Кажуть, хочуть, щоб жінки почули їхні історії і не боялися самі йти до лікарів. Одна молода жінка в палаті онкодиспансеру попросила не показувати обличчя – я її розумію. Коли ми заходили в палати, старалися усміхатися. А наш оператор Олег Кураш підтримував пацієнток, жартував, робив компліменти».

Публікації про рак молочної залози викликали обговорення і на сторінках Суспільного у соцмережах та в групах. 

«Люди здебільшого ставлять реакції “сердечко” або “тримаймося” і залишають позитивні коментарі на кшталт “Здоров’я вам!”, “Одужуйте!”, “Молодець” або “Терпіння вам та віри у життя”, — розповідає керівниця діджитал-групи Суспільного Черкас Сніжана Калюжна. —  Не скажу, що кепшен-відео одразу набрали мільйон переглядів, однак охоплення за добу доволі серйозне. Наприклад, історія черкащанки, яка перемогла рак, має охоплення у понад 116 тисяч, і набрала за добу понад 50 тисяч переглядів та понад 2 тисячі реакцій. Після виходу кепшена про громадську організацію, де допомагають жінкам після хвороби повернутися до життя, стали надходити повідомлення в особисті з питаннями де вона розташована та як туди потрапити».

Сьогодні, 20 жовтня, о 17:25 в ефірі Українського радіо Рось у проєкті  «Тема дня»  журналіст Іван Лила говоритиме про основні причини появи раку молочної залози з хірургом-онкологом обласного онкодиспансеру Олегом Тюріним.

«Двомстам дев’яносто чотирьом черкащанкам цьогоріч встановили діагноз "рак молочної залози". Це на 46 осіб більше, ніж попереднього року, повідомили 19 жовтня в Черкаському обласному онкологічному диспансері. Загалом, на сьогодні, за офіційними даними закладу на обліку перебуває 6020 хворих на рак молочної залози, — говорить Іван Лила. — У студії будемо звертати увагу не лише на причини хвороби, а й на історії. Історії мають заохотити слухачів і слухачок, які можуть мати подібну проблему, жити повноцінним життям, боротися далі та подавати цим хороший приклад іншим».

У проєкті «Сьогодні. Головне», о 19:00 на телеканалі UA: ЧЕРКАСИ журналіст Максим Дубінський зверне увагу на профілактику захворювання і зону ризику. До розмови долучиться завідувач онкомамологічного центру Черкаського обласного онкологічного диспансеру Олег Тюрін.

«Черкащанки, що лікуються від цієї хвороби, діляться порадами, як протидіяти захворюванню та виявляти рак на ранніх стадіях. А це неабияка допомога іншим», — упевнений журналіст Іван Лила.

Читайте також: Радіодиктант національної єдності на Суспільному: пишемо разом 9 листопада

Нагадаємо, Суспільне мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й канали Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. У Черкаській області — це телеканал UA: ЧЕРКАСИ і Українське радіо Рось.   

Оперативні новини регіону шукайте на діджитал-платформах: