«Після фронту»: новий міжрегіональний радіопроєкт Суспільного на Українському радіо Рось

«Після фронту»: новий міжрегіональний радіопроєкт Суспільного на Українському радіо Рось

8 жов. 2021

14 жовтня о 17:25 в ефірі Українського радіо Рось стартує міжрегіональний проєкт «Після фронту». До створення радіожурналу залучені вісім обласних редакцій Українського радіо з Одеси, Львова, Черкас, Кропивницького, Вінниці, Чернігова, Херсона та Харкова. Радіожурнал виходитиме раз на місяць. Координує проєкт команда Українського радіо Одеса.

Радійники розповідатимуть про учасників та учасниць бойових дій, котрі повернулися зі сходу України, й у своїх рідних містах і селах взялися реалізовувати власні ідеї та ініціативи.

«Кілька років ми виношували ідею такого проєкту, який допоміг би вихопити з рутини мотиваційні історії ветеранів і зробити їхній досвід помітним для співгромадян. Зрештою, реалізувати задум вирішили у співпраці з колегами з обласних редакцій Українського радіо: такий формат не лише дозволяє віднайти більше цікавих героїв для сюжетів, а й масштабує оповідь», — зауважує редакторка Українського радіо Одеса Діана Попкова.

Читайте також: Координаційний центр мовлення нацменшин Суспільного розробив план дій на наступні 4 роки

Журнал складають історії ветеранів та ветеранок із різних куточків країни у різних форматах: портрети, нариси, репортажі. Протягом пів години ефіру слухач мандрує кількома областями і знайомиться з ветеранами, які після повернення додому знайшли себе у певній справі. Історії маркують рубриками відповідно до заняття бійців чи бійчинь, об’єднуючи їх в один, так званий підрозділ, хоча займаються схожими справами вони у різних галузях: «Підприємницький батальйон», «Освітній батальйон», «Аграрний батальйон» тощо.

Черкащанка Ірина Рябошлик спочатку їздила на схід з волонтерами, а потім сама пішла служити: працювала з документами, варила їжу побратимам під Авдієвкою, навчалась володіти зброєю і тактичній медицині, була санінструктором та у розвідці. Тепер, каже, у будь-якому місті України може зустріти побратима, часто приймає гостей й у себе вдома. Сьогодні Ірина захищає інтереси ветеранів на мирній території і вважає, якщо вони триматимуться разом — все вийде. 

«Під час нашого спілкування, Ірина казала про те, що з побратимами спілкується однією мовою, зрозумілою тим, хто був на війні й не зрозумілою для інших, — каже редакторка Українського радіо Рось Олена Захарова.Тож, гадаю такі проєкти, як «Після фронту», допомагають нам почути та трохи більше зрозуміти про життя захисників України. Сподіваюсь, ці історії також надихатимуть і ветеранів, і просто українців бути відповідальними за зміни у країні й у своєму житті».

Міжрегіональний формат дозволяє об’єднати голоси з різних областей в одну картину на рівні всієї України, — додає Тарас Базюк, редактор Українського радіо Львів, де також невдовзі стартує в ефірі проєкт «Після фронту».

Такі спецпроєкти та спільна робота над контентом дозволяють не пропускати важливих історій жителів нашої країни й ділитися ними зі слухачами Українського радіо у різних регіонах.

«"Після фронту" — яскравий приклад взаємодії регіональних редакцій Українського радіо, філій Суспільного. Не кожен мовник в Україні має таку мережу професійних регіональних журналістів, які можуть спільно виготовляти подібні програми. Якісний і потрібний контент наші журналісти роблять дистанційно з різних куточків і він цінний саме своєю строкатістю. Герої програми по-різному втілюють свої мрії після повернення з фронту, по-різному знаходять спільну мову на місцях, у своїх громадах, але всі однаково прагнуть змінити своє життя на краще і власними прикладами надихають. Сподіваюся, проєкт мотивуватиме слухачів до дій, до змін на краще. А на Українському радіо цікаві спільні проєкти з’являтимуться ще і ще», — сказала виконавча продюсерка Українського радіо Юлія Шелудько.

У першому випуску слухайте історії про:

  • Станіслава Безушка — львівського ветерана, котрий займається розвитком проєктів у громадах і допомагає їм стати успішними; 
  • Ірину Рябошлик — черкаську ветеранку, яка займається справами побратимів як представниця Мінветеранів; 
  • Валерія Пузіка — одеського ветерана, котрий пише романи та сценарії про війну, а також дитяче фентезі з краєзнавчим контекстом; 
  • Олександра Жиліна — ветерана, котрий залишився вірним присязі в Криму, переїхав до Вінниці, служив в зоні АТО/ООС, а тепер відкрив свою кав’ярню. 

На сторінці Українського радіо Одеса на стримінговій платформі Mixcloud створено плейлист, який поєднуватиме всі випуски радіожурналу «Після фронту».

Нагадаємо, Суспільне мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й канали Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. На Черкащині це телеканал UA: ЧЕРКАСИ та Українське радіо Рось.