Тарифи, лікування і фінансування в онкоцентрах — «Вся країна»: Черкаси і Кропивницький

Тарифи, лікування і фінансування в онкоцентрах — «Вся країна»: Черкаси і Кропивницький

2 вер. 2021

31 серпня у міжрегіональному радіопроєкті Українського радіо «Вся країна» говорили про обласні онкоцентри Черкаської і Кропивницької областей та можливе скорочення фінансування від Національної служби здоров’я України. З гостями спілкувались журналістки Суспільного Олена Захарова та  Леся Журавська, модерувала розмову Ольга Молоцька.

У Кропивницькій студії Суспільного радіо про ситуацію розповів генеральний директор КНП «Обласний клінічний онкоцентр Кіровоградської обласної ради» Костянтин Яриніч, у Черкаській — директор КНП «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» Віктор Парамонов

Ситуацію прокоментувала також представниця НСЗУ, начальниця  управління східного міжрегіонального департаменту НСЗУ Наталія Шуліка.

У ефірі спробували з’ясувати, як формують тарифи у медзакладах та фінансуються онкологічні центри.

«Ми ставили собі за мету пояснити і зрозуміти, чому є небезпека виникнення проблеми з фінансуванням онкоцентрів, — зазначає редакторка Українського радіо Кропивницький Леся Журавська. —  Якщо ми, як пацієнти, прагнемо отримувати якісну і доступну послугу, то мусимо знати, як відбувається оплата. Хто, скільки і кому платить. А лікарі, які є частими гостями ефірів, поділились думками про непрості умови праці, про те, що вони повірили в гідні зарплати, а в реальності все знову не так, як кажуть з екранів телевізорів».

Щодо можливих змін у фінансуванні онкоцентрів, директор КНП «Закарпатський протипухлинний центр Закарпатської облради», доктор медичних наук, професор, заслужений винахідник України Андрій Русин каже, що складається враження ніби відбувається  маніпулювання цифрами: ніби заклад має отримувати кошти за записи, а не за пролікованих пацієнтів.

«Сподіваюсь, що це питання розгляне парламентський комітет. Нас слухають і наші колеги. Нагадаю, що 30 вересня відбудеться з’їзд онкологів. Якщо не буде вирішено це питання, то нас побачать і під стінами НСЗУ, МОЗ. Буду намагатися, як керівник онкоцентру, переконати НСЗУ об’єктивно оцінити ситуацію, калькуляцію, об’єктивно прорахувати всі “за” і “проти”. Я думаю,  НСЗУ не дадуть зруйнувати онкологічну службу», — сказав генеральний директор КНП «Обласного клінічного онкоцентру Кіровоградської обласної ради» Костянтин Яриніч.

«Ми багато говоримо про медичну реформу в ефірі Українського радіо Рось, —  розповідає редакторка Українського радіо Рось Олена Захарова. — Це те нове, з чим стикаються і лікарі, і пацієнти. До нас звертаються черкащани із проханням розібратися у тих чи інших питаннях і ми це робимо. Цього разу питання виникло у керівників онкологічних лікарень щодо зменшення фінансування медзакладів. Ми в режимі “круглого столу”, який передбачає формат проєкту “Вся країна”, обговорили причини ситуації, що виникла, а також її наслідки для медзакладу, лікарів та пацієнтів. Також розглянули можливість конструктивного діалогу між усіма учасниками процесу».

 

«Тариф по своїй природі має стимулювати покращення лікування, доступність, більшу ефективність і осучаснення лікування. Але коли тарифи недостатні, цієї стимуляції немає», — говорить директор КНП «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» Віктор Парамонов.

Про те, як працюють онкологічні центри, як формуються тарифи і фінансуються заклади та які питання до медиків ставили слухачі під час ефіру — слухайте у міжрегіональному проєкті  «Вся країна».

Сьогодні Українське радіо — найбільша FM-мережа й найпопулярніше розмовне радіо країни.

Українське радіо Рось має щоденні регіональні врізки у цій мережі  —  з 12:10 до 13:00 та з 17:10 до 18:00. Слухайте нас у Черкасах — 91,4 FM, у Буках —106,9 FM, у Чигирині —101,3 FM або онлайн на сайті UA: ЧЕРКАСИ.

Українське радіо Кропивницький має щоденні регіональні врізки у цій мережі  —  у будні з 12:10 до 13:00, з 17:10 до 18:00 та з  20:10 до 20:50. У суботу і неділю  з 17:10 до 18:00 та з 20:10 до 20: 50. Слухайте у Благовіщенському на 107,7 FM, у Гайвороні - 106,0 FM, Добровеличківка - 90,7 FM, Долинська - 104,9 FM, Кропивницький - 91,2 FM, Новомиргород - 89,4 FM, Новоукраїнка - 104,8 FM, Олександрія - 87,6 FM, Петрове - 105,5 FM, Світловодськ - 99,2 FM, Смоліне - 101,2 FM, або онлайн на сайті UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ.