Стандарти журналістики, цифрова безпека, медіаправо: навчання для команди UA: ЧЕРКАСИ

Стандарти журналістики, цифрова безпека, медіаправо: навчання для команди UA: ЧЕРКАСИ

23 чер. 2021

23-25 червня команда Черкаської філії Суспільного бере участь у тренінгу від Інституту розвитку регіональної преси про стандарти журналістики, цифрову безпеку та медіаправо. Триденне навчання для журналістів Суспільного поєднає і теорію, і практичні вправи. 

«Тренінги для журналістів за роки реформування стали для нас звичною практикою. Це допомагає розвиватись, вдосконалюватись, пізнавати і застосовувати на практиці щось нове, постійно перебувати в професійному тонусі. Мені імпонує, що питання, які обговорюватимуться протягом трьох днів, безпосередньо пов’язані з нашою щоденною роботою, конкретними ситуаціями», — розповіла продюсерка Черкаської філії Суспільного Олена Баніна. 

У перший день навчань із командою UA: ЧЕРКАСИ та UA: Українське радіо Рось працювала менеджерка Інституту розвитку регіональної преси з розвитку розслідувальної журналістики, докторка філософії в сфері медіа і комунікації, старша викладачка магістерської програми «Журналістика» Могилянської Школи Журналістики (НаУКМА) Олена Демченко. На тренінгу обговорили етичні кодекси професійної поведінки журналістів та редакційні кодекси, чим відрізняються журналістика та піар, прихована реклама, джинса та проаналізували журналістські ситуації.

«Одним із напрямків діяльності Інституту розвитку регіональної преси є підвищення професійності журналістів у регіонах України. При цьому ми спілкуємося не лише з розслідувачами, а й із тими, хто працює в інших сферах журналістики.Тренінг, який відбуватиметься із 23 до 25 червня, присвячений трьом темам. Перша із них, яку викладаю я, присвячена журналістським стандартам. Ми виконуємо практичні завдання з правильного написання новин, аналізуємо, на що звертати увагу. Крім того, говоримо про те, яка світова практика у сфері журналістських стандартів, як в Україні, так  і за кордоном, що задекларовано на папері, а що відбувається на практиці. Ми разом із журналістами все це аналізуємо, щоб зрозуміти, який у них рівень та чого їм бракує. Уже перше заняття показало, що журналісти Суспільного добре орієнтуються в етичних стандартах», — зазначила Олена Демченко.

«Яка ситуація з етичними нормами, які структури працюють (і регулюють дотримання цим норм — Ред), куди можна звертатися, як все це потрібно перевіряти, — для нас, журналістів, це корисна інформація у подальшій нашій роботі», — розповіла Альона Ніколенко, учасниця тренінгу, журналістка-ведуча UA: Українське радіо Рось.

«Ми проаналізували роботу всеукраїнських ЗМІ та регіональних, і побачили переваги, які є у Суспільного, порівняно з іншими медіа. Практичні завдання (на тренінгу — Ред) дали змогу переконатися, що йдемо у правильному напрямку», — розповів про перший день тренінгу Іван Лила, журналіст-ведучий UA: Українське радіо Рось.

Другий день навчань буде присвячений цифровій безпеці, а третій – медіаправу для журналістів. Адже, як зауважила Олена Демченко, «кожен автор має орієнтуватися у правових аспектах своєї сфери, знати, як перевіряти інформацію та уникнути судових позовів». 

Спікерами тренінгу 24 та 25 червня стануть:

  • Оксана Максименюк, адвокатка, медіа-юристка, тренерка ГО «Інститут розвитку регіональної преси». Працює у проектах з моніторингу відкритості органів влади та місцевого самоврядування, судів; витребування декларацій чиновників; займається захистом журналістів/ЗМІ.
  • Ольга Юркова, журналістка і редакторка з понад 15-річним досвідом, співзасновниця незалежної української організації StopFake.org, яка займається викриттям пропаганди та дезінформації в медіа за допомогою журналістських методів. Національна експертка Ради Європи в Україні.

Загалом, у четвер та п’ятницю навчання для журналістів Суспільного UA: ЧЕРКАСИ охопить такі теми: 

  • Системи відкритих і публічних даних в Україні. Основні методи отримання даних.
  • Фактчекінг і принципи перевірки фактів. 
  • Все про публічну інформацію. Захист міжнародним законодавством суспільно-значимої інформації та її поширювачів. 
  • Завдання на визначення суспільного інтересу та формулювання питань суспільного інтересу.
  • Права журналістів на збір інформації: як діяти на різних локаціях.
  • Обмеження встановлені під час пандемії: перелік, правомірність, як подолати спротив у законний спосіб.
  • Особливості висвітлення чутливої інформації про особу. Проведення фото та відеозйомок. 
  • Протидія журналістській діяльності та поведінка журналістів у критичних ситуаціях.
  • Права та обов’язки журналістів. 
  • Органи саморегулювання медіа: для чого вони потрібні. Досвід Швеції та Данії.

Нагадаємо, місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (UA: Українське радіо, UA: Радіо Промінь, UA: Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — UA: Суспільне мовлення.

Дивитися і слухати програми й стежити за всіма заходами і регіональними новинами Черкащини можна на сайті Суспільне | Новини, на сторінці Суспільне Черкаси у Фейсбуці, а також онлайн на сайті філії.