Півсотні одиниць техніки та 800 тонн солі підготували в Черкасах

15:25, 19 лис. 2019
 
Півсотні одиниць техніки та 800 тонн солі підготували в Черкасах

Півсотні одиниць техніки та 800 тонн солі підготували для прибирання доріг від снігу й ожеледі в Черкасах. Цих ресурсів має вистачити до кінця року. Утримувати шляхи має місцева підрядна організація, яка виграла тендер, оголошений Черкаською міськрадою, – говорить директор департаменту житлово-комунального комплексу Андрій Наумчук. Додає: укладений договір діятиме до кінця 2019-го, на наступний рік оголошено новий тендер.

Водій-механізатор Михайло Гончар оглядає нові трактори. Підприємство минулого тижня закупило 15 одиниць техніки. Ними прибиратимуть тротуари, територію біля під’їздів і вулиці міста.
«Це дуже гарно прибирати приватні сектори і. Де оці будинки п’ятиповерхові, де дуже зимою багато машин. Тому що люди машини поставили, куди проїдеш? Цим трактором можна заїхати на бордюр, де пішохідний перехід об’їзний».

Водій Мар’ян Заріцький перевіряє справність машини, якою будуть розприскувати ропу – насичений сольовий розчин.
«Ми заливаємо в ці бочки ропу, там є двигун, який качає тиск, і ропу качає під тиском і ропа розбризкується в сторони, униз».

Ропою оброблятимуть дороги для попередження ожеледиці. Сіль у чистому вигляді застосовуватимуть, коли не вистачатиме рідких реагентів, та під час сильних морозів, розповідає Мар’ян Заріцький. Її заготовили 800 тонн.
«Коли вже великі морози, то вже йдуть розклінцовщики, приспають сіллю».

Загалом до прибирання доріг залучатимуть 50 одиниць техніки, розповідає керівник підрядної організації Андрій Бортник.
«Шість навантажувачів, 9 солерозкидувачів, залучаємо додатково 5 солерозкидувачів, також комунальні машини, трактори додаткові до тих, які придбали в цьому році. Є чіткий графік, він розписується похвилинно під час снігопаду й тому одну й ту саму техніку під час снігопаду можна використовувати в різних технологічних циклах там, де більше є потреби».