Безкоштовні курси української мови розпочалися в обласній бібліотеці ім. Т.Г. Шевченка

15:14, 13 лис. 2019
 
Безкоштовні курси української мови розпочалися в обласній  бібліотеці ім. Т.Г. Шевченка

Безкоштовні курси української мови розпочалися в обласній універсальній бібліотеці імені Тараса Шевченка. Тут відвідувачі незалежно від віку зможуть ознайомитися зі змінами у правописі, вчитися правильно наголошувати та писати слова – розповіла провідна бібліотекарка Валентина Величко.

Зміни у правописі – така тема першого заняття курсів української мови. Організували їх в обласній бібліотеці імені Тараса Шевченка, аби містяни безкоштовно могли вчити українську – розповідає провідна бібліотекарка Валентина Величко.
«Ми вже давно намагалися якось створити такі курси, і відвідувачі, читачі неодноразово запитували, чи не плануємо ми створювати курси на базі бібліотеки. Завданням наших курсів є підвищити та вдосконалити загальний рівень володіння українською мовою наших містян».

Проводитимуть курси магістри першого курсу Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Сьогодні про зміни у наголошуванні та написанні слів розповідає Дарія Кулініч. Дівчина освоює спеціальність «Середня освіта та мова».

«Еетер», «міт», «атени». Якщо в англійській написання «сk», то передаємо однією «к» в словах Дікенс, Текерей. Це було моє таке бажання поширювати мову в маси, те щоб нею користувалися, її знали, її також втілювали як на письмі так і в житті».

Такі курси одночасно можуть відвідувати до 25 осіб, а за потреби й більше, каже Валентина Величко. Пенсіонерка Валентина Коломієць, розповідає, чому сюди прийшла.
«Я пенсіонерка, але я намагаюся в житті і в побуті, у виступах і громадському житті. В першу чергу, знаєте, русизми приходять, коли спілкуєшся невимушено. Ось тому я вирішила сюди прийти».

На курсах увагу звертатимуть на граматику, стилістику та лексику української мови, говорить завідувачка кафедри українського мовознавства і прикладної лінгвістики Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, професорка Ганна Мартинова.
«Будемо пропонувати теми щодо наголошування, щодо лексичних норм, щодо морфологічних норм, синтаксичних норм. Але значна частина – це лексичне багатство, бо частина населення повинна протистояти суржику, який зазвичай ми чуємо».

Курси української мови у бібліотеці імені Тараса Шевченка відбуватимуться щовівторка о сімнадцятій і триватимуть годину.