У Корсунському лісовому господарстві на Черкащині почали достигати лимони

18:20, 12 лис. 2019
 
У Корсунському лісовому господарстві на Черкащині почали достигати лимони

У Корсунському лісовому господарстві на Черкащині почали достигати лимони. Це єдине лісове господарство в області, де вирощують цитрусові. За словами інженера лісових культур Корсунь-Шевченківського лісгоспу Микола Кириленка, щороку збирають 300 кілограмів лимонів.

Лісничий Корсунського лісництва Олег Коверда говорить, що через два місяці він заготовлятиме саджанці лимона. Через рік, після утворення коріння, їх пересаджують.
«Потім укорінені живці ми пересаджуємо у менші і більші контейнери. Щоб такий росток виріс, два роки потрібно».

Саджанці лимону лісництво реалізовує для населення протягом року. За словами лісничого, за виручені гроші вони утримують теплицю.
«В основному ми відправляємо у Звенигородку, Умань бере у нас, Вінницю відправляли».

Інженер лісових культур Микола Кириленко розповідає: лимон примхлива рослина, і щоб у домашніх умовах плодоносив, радить забезпечити комфортні умови.
«Кожна господарка або господар може вирощувати вдома його у літній період на балконі, зимою – завжди треба заносити у хату, щоб температура булда не нижче 7-8 градусів. Якщо 12-16 градусів для нього буде створено, це буде ідеально».

Лимони сорту Мейєра вирощують у цьому лісництві 30 років. Зараз тут дозрівають 120 кущів, − говорить інженер лісових культур Корсунь-Шевченківського лісгоспу Микола Кириленко.
«Взагалі не зрівняти лимон звичайний і гібрид карликовго лимона. За смаковими якостями йому немає рівних серед цитрусових».

Микола Кириленко додає, що вирощують лимони не для прибутку, а для втіхи.
«Зараз ще надворі тепло відносно, а ось буде холодно, а тут у нас зелено завжди і завжди людину так запросить. Наші робочі можуть зайти, побуть, полюбуватися, і воно як екзотика, не притаманна для нашої місцевості».

Повністю лимони достигають на Новий рік і набувають жовтогарячого кольору, − говорить лісничий Олег Коверда.
«Чим різниця його зі звичайним лимоном, у нього набагато тонша і м’якша шкірка. І він набагато соковитіший, і він набагато солодший і не такий кислий».