Атовець із Канева Олег Клочок почав займатися агробізнесом

15:34, 11 жов. 2019
 
Атовець із Канева Олег Клочок почав займатися агробізнесом

Атовець із Канева Олег Клочок після повернення зі Сходу почав займатися агробізнесом. Свою підприємницьку діяльність називає реабілітацією. Землю орендує у військових, на ній вирощує соняшник та сою. Торік обробляв 50 га, цьогоріч збільшив площі до 200. Чому у бійців, які повернулися зі Сходу, є навички успішно вести бізнес та у чому знаходять себе атовці після війни, розкаже Ірина Філенко.

 

У 2014 році тоді 40-річний Олег Клочок пішов служити на Схід. Розповідає, що воював у Слав’янську, Краматорську, Дебальцевому:

 «Нас призвали до Білої Церкви, 5 ЗРБ, 7 прощадка, і звідти нас відразу закинули під Каховку, а потім, коли розпочався штурм Слов’янська, нас перекинули на Маріуполь, де ми почали відстоювати нашу територію».

Олег говорить, що після повернення з війни у нього змінилося ставлення до життя, то ж і вирішив спробувати себе у аграрному бізнесі:

«Спільно з хлопцями почали допомагати одне одному в отриманні землі. Оця земля перебуває у власності учасників бойових дій, є натхнення, чому б не зайнятися аграрним бізнесом». 

На думку атовця Олега Клочка, для нього ведення агробізнесу – це реабілітація. Каже, що все літо з дружиною провели у полі:

«Тяжіння до землі, коли віирощуєш щось, цікаво, бо там палили поля, а тут треба піднімать Україну».

Побратим Олега Клочка Сергій Лугеря вважає найкращою реабілітацією зайнятість та самореалізацію:

«Однозначно, психреабілітація потрібна, але для того, щоб людина комфортно себе почувала, однозначно, коли людина повернулася із зони бойових дій, їй потрібно чимось займатися. Людина весь час жила в якомусь ритмі, тим більше військові, все по графіку, все по розпорядку, краща реабілітація - це зайнятість людини».

Сергій Лугеря теж мріє про власний агорбізнес, каже, що нині навчається та оформлює документи:

«Дуже тяжко в цьому напрямку, бо багато дуже перепон для того, щоб вести власний бізнес і у напрямку землі, і бюрократичні процедури по оформленню – це тяжкувата дуже процедура, тому я теж займаюся, але поступово».

Начальник  центру допомоги учасникам АТО при Черкаській облдержадміністрації Євген Одновол розповідає: у  2014-2015 роках служив у 90 окремому аеромобільному батальйоні. Вважає, що після повернення з війни військовим необхідно працювати фізично:

«Це перше, найперше, з чого потрібно почати, і якщо це власний бізнас, то це для нього стане вершиною задоволення» .

Євген Одновол додає, що після війни бійці повертаються із певними навичками, які необхідні для ведення успішного бізнесу:

«Всі після бойових дій приходять із деякими навичками: ставити задачу, добиватися цілей, не звартати увагу на біль. Те, що потрібно для успішного бізнесу тут, те, чого вчать у дорогщих школах. Але то вчать, а тут уже навички є».

Євген Одновол розповідає, що до війни працював у торгівлі, опісля його життєві цінності змінилися і нинішньою своєю місією називає допомогу учасникам бойових дій.